Основними напрямками повітряної атаки рашистів стали Київська та Одеська області.

Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, 35 іранських «мопедів» ворог спрямував на Київщину з аеродрому Сеща (Брянська область рф). Силами та засобами ППО командування «Центр» у взаємодії зі складовими Сил оборони України їх всіх було знищено.

Експерти зазначають: тої ночі на Київ була сконцентрована, мабуть, одна з наймасовіших хвиль Shahed-136 за весь період застосування цих дронів у повномасштабній війні. І те, що всі вони відмінусовані, є неабияким досягненням для будь-якої протиповітряної оборони!

Щоправда, за інформацією начальника КМВА Сергія Попка, через падіння уламків збитих дронів, що атакували столицю з різних напрямків, у двох районах міста травмовано п’ять осіб, пошкоджено автомобілі і житловий будинок.

Крім того, за даними речника Повітряних сил Юрія Ігната, близько опівночі російські окупанти атакували Одещину з бомбардувальників дальньої авіації Ту-22М3, здійснивши 8 пусків з району мису Тарханкут (тимчасово окупований Крим). Частина ракет не досягла своїх цілей: можливо — самоліквідація, можливо — просто падають через своє старіння, бо це застарілі радянські ракети, припустив він.

З цією версією погоджується й військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. У статті на сайті «ІС» він пише, що через відомі ще з часів срср проблеми з паливною системою цих ракет ймовірність їх відмови у польоті, залежно від тривалості польоту, зростає в геометричній прогресії.

Він акцентує, що донедавна перехоплювати ракети Х-22 наша ППО, на жаль, не могла. Але з появою ЗРК Patriot ця проблема має вирішуватися. Проте у нас цих комплексів поки що недостатньо, аби закрити всі міста-мільйонники.

На думку оглядача, повітряний терор рф у ніч проти 8 травня (одна з фетиш-дат, на які шаманить кремль) минув з мінімальним ККД для «асвабадітєлєй». З іншого боку, це не привід розслабитися. Бо під час цієї комбінованої атаки ворог не задіяв іншу номенклатуру ракет — Х-101 і КРМБ «Калібр». Не виключно, що росіяни накопичують їх на 9 травня...

Отож дякуємо нашим захисникам та не ігноруємо сигнали повітряної тривоги!