Тоді від військово-промислового комплексу срср на території України залишилося майже 17 відсотків. А це приблизно дві тисячі підприємств та організацій, де працювало понад 700 тисяч осіб.

Відтоді трансформацій у цій сфері було чимало, як і змін у підпорядкуванні. На початку російсько-української війни всі «хвороби» недієздатного оборонно-промислового комплексу боляче позначилися на забезпеченні українських захисників. А широкомасштабне вторгнення рф із гіркою насипало солі на ці виразки неефективності системи управління галуззю.

Ідея корпоратизації оборонпрому не нова. Реформа передбачає формування трирівневої вертикально-інтегрованої структури управління в ОПК. Державні унітарні та казенні оборонні підприємства концерну перетворюються на господарські товариства (третій, найнижчий рівень).

Господарські товариства, своєю чергою, будуть згруповані у галузеві науково-виробничі об’єднання (ГНВО) за основною номенклатурою виробництва (другий, середній рівень): авіавоєнремонт, броньовані машини, ракетні системи, радарні системи, суднобудування, спецекспорт. Такі ГНВО будуть підпорядковані корпоративному центру, роль якого виконуватиме перетворений ДК «Укроборонпром» (перший, найвищий рівень), який підпорядковуватиметься єдиному акціонеру — Кабінету Міністрів — і на 100 відсотків перебуватиме у державній власності.

І ось днями уряд оприлюднив довгоочікувану постанову про утворення акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість» (КМУ ухвалив її 21.03.2023).

В Укроборонпромі, який з ДК стане АТ, зазначили, що реформа відкриває шлях до трансферу новітніх технологій, створення спільних підприємств з іноземними партнерами, залучення інвестицій, поглибленого державно-приватного партнерства. Це значно підвищить загальну ефективність державного сектору ОПК України, а також матиме особливе значення під час війни проти російських загарбників.

Ще у жовтні 2021-го набув чинності Закон «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності». Він заклав правові механізми реформування підприємств галузі. І на підставі цього закону розпочато реорганізацію. Наразі триває перетворення державних та казенних оборонних підприємств на господарські товариства (ТОВ/АТ). Уже реформовано 28, у процесі — ще 16. Мовляв, така трансформація не впливає на виробничу діяльність, і вони продовжують забезпечувати потреби Сил безпеки та оборони України в озброєннях і військовій техніці.