Близько 22:00 години 8-го травня ворог випустив вісім крилатих ракет «Калібр» із носіїв у Чорному морі, які спрямував на східні регіони країни. Усі вісім — знищено силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Схід».

Ближче до 04:00 ранку 9-го травня окупанти здійснили пуски 17 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації — чотирьох Ту-95мс з району Каспію.

Силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Центр» знищено 14 крилатих ракет, ще одну — у зоні відповідальності повітряного командування «Південь».

«Усього знищено 15 крилатих ракет Х-101/Х-555. Загалом за дві хвилі обстрілу України у ніч на 9 травня 2023 року російські окупанти здійснили пуски 25 крилатих ракет „Калібр“ та Х-101/Х-555. 23 із них знищено протиповітряною обороною Повітряних Сил Збройних Сил України, у взаємодії зі складовими Сил оборони України», — повідомив Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний.

Тим часом

Росіяни знову атакували Київ, цього разу використовуючи крилаті ракети. Але усі ракети, а це близько 15 одиниць зброї, були збиті протиповітряною обороною.

Про це інформує голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

У ніч з 8 на 9 травня українська столиця пережила п’яту з початку травня масову повітряну атаку.

Цього разу росіяни використали крилаті ракети, які були запущені з чотирьох стратегічних бомбардувальників Ту-95МС, імовірно, з району Каспійського моря.

Усі плани російських агресорів були вщент розбиті українською протиповітряною обороною.

"За попередньою інформацією, в повітряному просторі навколо Києва було виявлено і знищено близько півтора десятка  ворожих повітряних цілей", — заявив Попко, наголосивши, що жодних влучань на території Києва не допущено.

Падіння уламків ракет також не спричинило серйозних руйнувань і не призвело до людських жертв.

Нагадаємо

Попередньої ночі Київ пережив наймасовішу дронову атаку за увесь час повномасштабної війни. Над столицею було збито 36 безпілотників-камікадзе.

«П’ята повітряна атака по Києву з початку травня! З максимальною щільністю і потужністю нападу саме до 9 травня! Це прояв справжнього культу «Побєдобєсія» — з дня закінчення Другої світової війни створити собі сакральну дату та намагатися вбити цього дня якомога більше цивільного населення», — прокоментував очільник КМВА Сергій Попко.

***

У Києві знаходять великі фрагменти збитих ракет.

Очільник поліції Київської області Андрій Нєбитов показав фото вирви, яка утворилася від падіння уламків збитої ракети на Київщині.

Поліція фіксує наслідки ракетних атак. Цю вирву виявили в одному з районів області.

«Діаметр влучання близько 8 метрів, глибина понад 2,5. Потерпілі та пошкодження відсутні. Правоохоронці Київщини забезпечують охорону місця події, проводять огляд», — написав Андрій Нєбитов.

Він закликав усіх під час повітряної небезпеки проходити в укриття.