На початку Руслан Стефанчук висловив щиру вдячність за беззастережну двопартійну підтримку Австралією суверенітету та територіальної цілісності України, наголосивши, що «Україна високо цінує таку підтримку у неспровокованій повномасштабній війні, розв’язаній росією».

Він, зокрема, зауважив, що Австралія є однією із найбільших держав-контрибуторів військової допомоги Україні поза межами НАТО, і для нашої країни це є справжнім проявом дружби та солідарності.

«Перемога України залежить від беззастережної та сталої підтримки союзників і партнерів. І я хочу особливо подякувати за бронетранспортер Bushmaster, який уже став символом австралійської допомоги. Але ми потребуємо більше таких автомобілів, а для успішного контрнаступу Україні потрібні літаки, танки та артилерія», — наголосив Голова Українського Парламенту та закликав колегу до особистого сприяння у мобілізації військової допомоги з боку Австралії.

Окрім того, сторони обговорили низку політичних питань, важливих для Перемоги України та її післявоєнного майбутнього: посилення санкційного тиску на рф, зокрема, підтримку Австралією подальшого посилення обмежень у секторах, які мають особливе економічне значення для росії; приєднання Австралії до коаліції зі створення спеціального трибуналу для рф щодо злочину агресії проти України; реалізацію формули миру Президента України Володимира Зеленського та взяття під патронат Австралією визначених пунктів ініціативи.

Також Руслан Стефанчук зазначив, що Український Парламент глибоко зацікавлений у подальшому поглибленні міжпарламентської взаємодії двох країн.

На завершення Голова Українського Парламенту запросив австралійського колегу відвідати Україну, а також взяти участь у Другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться у жовтні у Празі.

Спікер Палати представників Парламенту Австралії Мілтон Дік зі свого боку запевнив українського колегу, що Австралія рішуче засуджує незаконну російську агресію і стояла та стоятиме поряд з Україною.

«Хочу запевнити вас, що наш Парламент одностайний у підтримці України. Ми зробимо все необхідне, щоб притягнути до відповідальності росію за незаконне вторгнення, щоб український народ жив у мирі. Ми висловлюємо величезну повагу і захоплення тим, що ви робите, і стоїмо на боці України! Ми — з вами!» — наголосив Спікер, додавши, що Австралія знає про економічні та оборонні потреби України і робитиме все можливе для її підтримки.

Окрім того, Мілтон Дік відзначив посилення та поглиблення присутності України у діяльності Міжпарламентського союзу, де Австралія відіграє велику роль, а також запевнив Голову Українського Парламенту у підтримці залучення Верховної Ради України до заходів у межах саміту Великої двадцятки.

Він також наголосив, що запрошення до участі у Другому саміті Міжнародної Кримської платформи Австралія вважає великою честю, аби «додати свій голос до голосів парламентів країн світу, які рішуче засуджують російську агресію і пліч-о-пліч стоять з іншими парламентаріями світу, щоб підтримати Україну у цій боротьбі».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua