Питання тільки в часі. Таку впевненість, посилаючись на плідну роботу над цим питанням української сторони, вчора висловив у телемарафоні Секретар РНБО Олексій Данілов.

Цього ж дня міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс заявив, що країнам Заходу настав час надати Україні F-16, який «був розроблений для захисту свободи», і настав час дозволити йому робити те, що вміє найкраще...

На тлі серійних квітнево-травневих нападів з повітря країни-агресора на мирні міста України актуальність отримання від союзників сучасних літаків для захисту від ракетно-дронового терору росії посилилася у рази. Американські винищувачі F-16 могли б не лише значно посилити Військово-Повітряні сили України, а й докорінно змінити ситуацію в українському небі, ослабивши ворога і рятуючи багато життів щодня.

Питання щодо надання Києву F-16 обговорювалося і на Мюнхенській конференції з безпеки, і на засіданнях Контактної групи у форматі «Рамштайн», і на різних міжнародних майданчиках. Але поки що країни-члени НАТО не дійшли консенсусу... Так, країни Балтії виступають «за», Данія і Нідерланди заявили про готовність передати винищувачі Україні, а декілька країн — навчити українських пілотів ними управляти. Проте вирішальне слово залишається за США.

Альтернативний варіант (так звані кругові поставки) запропонувала Велика Британія: сучасні винищувачі передати союзникам по Альянсу, які, в свою чергу, дадуть Києву радянські МіГ-29 чи Су-24. Польща і Словаччина пристали на цю пропозицію.

Чому винищувачі, вироблені в СРСР, не гарантують нам переваги у повітрі, добре пояснив командир бригади тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ Олексій Манюшкін (відео опублікував на сторінці у Фейсбуці Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний): «Літак МіГ-29, казатимемо правду, вже морально застарів. F-16 може застосовувати всю номенклатуру західного озброєння, яка є на озброєнні країн НАТО. Ми зараз використовуємо деякі західні зразки зброї, такі як HARM. Це протирадіолокаційна ракета, але ефективність її буде набагато вищою, якщо ми застосовуватимемо її з F-16». 

До того ж льотчик наголосив, що МіГ-29 не призначений для боротьби з БПЛА, яких тоді, коли створювався цей винищувач, ще не існувало.

На думку військових експертів, F-16 дасть нам серйозну перевагу в повітрі. Його функціонал дає змогу знищувати ворожі літаки-ракетоносії, ефективно перехоплювати рашистські ракети в повітрі, а також впливати на морські сили росіян, що завдають ударів ракетами та блокують наші порти. Крім того, сучасні винищувачі допоможуть сухопутним військам у проведенні наземних оборонних або наступальних операцій.