Про що йшлося?

Міжфракційне депутатське об’єднання «ВПО України» провело у Вінниці виїзне засідання (на знімку внизу). Ставили за мету вислухати людей, які втекли від війни, почути владу, дізнатися, як громади справляються з додатковими навантаженнями. На основі почутого і побаченого напрацювати пропозиції вирішення нагальних питань ВПО і внести документ на обговорення парламенту.

До участі в розмові запросили начальника Вінницької ОВА Сергія Борзова, міського голову Вінниці Сергія Моргунова (на знімку вгорі), директорів департаментів, які опікуються переселенцями.

У Вінниці є цікавий досвід вирішення окремих питань переселенців. Наприклад, у будівництві житлового будинку. Для його спорудження об’єдналися в кооператив ті, хто ще до великої війни перебрався до міста і вирішив тут залишитися. Землю під будівництво надала міська влада. Вона ж узяла на себе витрати з прокладення комунікацій та інженерних споруд. Багатоповерхівка збудована, хоча, зрозуміло, не обійшлося без низки проблем. Такий досвід міг би стати корисним для інших регіонів.

 

Як міська влада Вінниці починала роботу з приїжджими в перші дні війни і продовжує це робити дотепер, розповів учасникам засідання міський голова Сергій Моргунов. За його словами, понад півмільйона дорослих і дітей зупинялися в місті бодай на два-три дні, тікаючи від війни. Їх цілодобово зустрічали на вокзалах працівники соціальних служб, волонтери, психологи.

Надавали допомогу в харчуванні, пропонували дах над головою. Таке само цілодобове чергування було організовано в гуртожитках вишів, інших навчальних закладів, зокрема, окремих загальноосвітніх шкіл, де приїжджі знаходили місце для ночівлі, отримували харчування, у разі потреби їх супроводжували в медичні заклади.

Аби люди мали змогу краще орієнтуватися в ситуації, для них оперативно надрукували «Довідник для внутрішньо переміщених осіб». У ньому були відповіді на найважливіші питання: від того, куди звертатися для тимчасового розселення, зазначення місць, де надають медичну та психологічну допомогу, — до отримання довідки ВПО.

Наступним кроком стало налагодження співпраці з міжнародними благодійними фондами, які забезпечили фінансову підтримку, а також гуманітарну допомогу харчовими продуктами, засобами гігієни, одягом, взуттям тощо. Наприклад, 17 тисяч родин, це 36 тисяч дорослих і дітей, отримали від продовольчої місії ООН кошти на загальну суму 102,7 мільйона гривень.

Посадовець назвав майже десять міжнародних організацій, які долучилися до підтримки тих, хто прибув у Вінницю.

До слова, при департаменті соціальної політики міськради створено і ефективно працює Центр надання благодійної допомоги ВПО і Центр речей, їхніми послугами постійно користуються приїжджі. Допомагає також Міжрегіональний координаційний штаб, створеного обласною і Вінницькою міською радами.

«Переселенці у Вінниці отримують увесь спектр соціальних і медичних послуг, мають сприяння в працевлаштуванні, започаткуванні власного бізнесу, а ті, хто хоче оселитися в нашому місті, можуть узяти участь у цільовій програмі «Муніципальне житло», — повідомив Сергій Моргунов. — Наше найважливіше завдання — зробити все, щоб вимушені переселенці почувалися, як удома».

«ЯМаріуполь» та «Луганщина моя» — такі центри створено в місті над Південним Бугом, куди також звертаються приїжджі, аби, крім підтримки, зустріти земляків, поспілкуватися з ними, обмінятися думками. Як кажуть, ніби вдома побувати.

Дехто з числа ВПО вже зумів організувати успішний бізнес. Зокрема, популярністю користуються кондитерські вироби підприємців з Херсона. Особливо смакують херсонські торти та морозиво.

Розв’язання житлових проблем і працевлаштування — це ті питання, які найчастіше порушували переселенці під час зустрічі з народними депутатами.

На необхідності постійного діалогу з тими, хто змушений був залишити свої домівки через війну, наголосила народний депутат Ірина Борзова. «Нам важливо особисто чути людей, які потребують допомоги, — зазначила Ірина Борзова. — Маємо разом шукати шляхи вирішення їхніх наболілих питань. Підтримка ВПО є одним з пріоритетів у нашій депутатській діяльності.

Під час зустрічі з переселенцями ми сказали їм, що докладатимемо всіх зусиль для надання допомоги».

ТІЛЬКИ ФАКТИ

Від початку війни статус ВПО на Вінниччині отримали 273 966 переселенців. Нині їх 167 729 осіб.

На обліку у Вінницькій міській громаді перебувають 45 982 ВПО, з яких 12 тисяч — діти. 10,4 тисячі осіб знято з обліку, вони повернулися до постійного місця проживання. Тим часом люди продовжують прибувати з регіонів, де нині небезпечно. Протягом місяця місто приймає приблизно 500 переселенців.

Вінниця.

Фото з сайту Вінницької міськради.