Сторони обговорили ряд важливих питань, зокрема, євроатлантичну інтеграцію України. 

«Саме тут найпершими ухвалюють багато важливих рішень для підтримки України, даючи потужний приклад світу», — наголосив насамперед Олександр Корнієнко. 

Під час зустрічі Перший віцеспікер акцентував напередодні важливих заходів НАТО на очікуваннях України. По-перше, це прийняття важливої для України резолюції на Парламентській асамблеї НАТО. По-друге, питання необхідності конкретного алгоритму руху України до Альянсу. По-третє, гарантії безпеки для України від рішень Вільнюського саміту.

«На шляху до членства в Організації Північноатлантичного договору перед нами постає багато викликів, пов’язаних із переходом на відповідні стандарти», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що у питанні імплементації законодавства Парламент України готовий до цих викликів. 

Перший заступник Голови Верховної Ради України висловив вдячність за рішучу підтримку Литовською Республікою України на шляху до НАТО, виражену у резолюції від 6 квітня. Цей документ закликає союзників визнати необхідність запросити Україну до членства в НАТО на саміті Альянсу у Вільнюсі.

«Для нас дуже цінна стійка позиція Сеймасу та його провідна міжнародна роль у підтримці України», — наголосив він. 

Після зустрічі Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та Віцеспікер Сеймасу Литовської Республіки Паулюс Саударгас зустрілися з українськими військовими.

«Мав нагоду особисто поспілкуватися з оборонцями України, які зараз проходять реабілітацію у Литві», — зазначив Олександр Корнієнко, додавши, що було важливо почути думки українських захисників, обговорити нагальні питання й потреби: «Вдячний кожному і кожній, хто став на захист нашої держави та незалежності». 

Довідково. 10-12 травня 2023 року Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко перебуває з робочим візитом у столиці Литовської Республіки — Вільнюсі. 

Програмою передбачено участь Першого віцеспікера у Конгресі — Global parliamentary congress for the future of the world, а також ряд двосторонніх зустрічей із високопосадовцями й литовськими парламентаріями, членами міжпарламентських безпекових організацій.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України