У межах робочого візиту до столиці Литовської Республіки Вільнюса Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів зустріч із литовськими парламентаріями та Спікеркою Сеймасу Литви Вікторією Чміліте-Нільсен, а також узяв участь у відкритті культурних заходів на підтримку України.

Під час зустрічі з депутатами Сеймасу Литовської Республіки Жиґімантасом Павільонісом, Лаурінасом Кащюнасом, Раймундасом Лопата й Аудронюсом Ажубалісом Перший віцеспікер обговорив важливі для України питання, зокрема, вступ України до НАТО та спільну роботу над розширенням коаліції країн щодо підтримки прагнень України.

«Коли про Україну говорять за її межами — це потужний сигнал солідарності з нашим народом і позиції за правду», — наголосив Олександр Корнієнко під час відкриття заходу «Вшанування героїчної боротьби захисників Маріуполя» та демонстрації фільму «Моя війна» про спротив української нації. Він зауважив, що це важливі події, адже подвиги українців закарбовуються в історії: «Світ завжди пам’ятатиме героїзм Українського народу й боротьбу за волю та незалежність. А кожен винний у скоєних злочинах на території суверенної держави має бути притягнутий до відповідальності».

Також Перший заступник Голови Парламенту України відвідав у литовському Сеймасі фотовиставку українських фотографів «Вони захищають нас», що показує боротьбу Українського народу та наслідки військової агресії держави-терориста.

Олександр Корнієнко відзначив відчутну підтримку Литвою українців, які перебувають у Вільнюсі. Він повідомив, що під патронатом перших леді України та Литви — Олени Зеленської й Діани Науседене — створено центр освіти та культури українців. Перший віцеспікер мав змогу поспілкуватися з маленькими українцями та українками, які якраз відвідували цей центр.

Олександр Корнієнко подякував Спікерці Сеймасу Литовської Республіки Вікторії Чміліте-Нільсен за особисту позицію та рішучі дії, а також Віцеспікерці Радвілє Моркунейтє-Мікульєнєнє за патронат і підтримку виставки.

«Литва завжди з нами й серед перших, хто діє заради майбутнього миру та безпеки у світі», — наголосив Перший віцеспікер під час зустрічі зі Спікеркою Сеймасу Литовської Республіки Вікторією Чміліте-Нільсен. Він повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Сеймас прийняв 14 резолюцій на підтримку України й засудження дій росії — 14 дієвих кроків на шляху до Перемоги.

«Ми активізували важливі інструменти міжпарламентської співпраці — Парламентські асамблеї Верховної Ради України та Сеймасу Литви, а також Міжпарламентську асамблею Україна — Литва — Польща», — акцентував Олександр Корнієнко.

«У Литві вірили у нашу Перемогу з першого дня повномасштабної війни. Разом із вільним світом ми досягнемо миру та безпеки», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

***
Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко в межах робочого візиту зустрівся із Віцеспікером Сеймасу Литовської Республіки Паулюсом Саударгасом.
Сторони обговорили низку важливих питань, зокрема, євроатлантичну інтеграцію України.

«Саме тут найпершими ухвалюють багато важливих рішень для підтримки України, даючи потужний приклад світу», — наголосив насамперед Олександр Корнієнко.

Під час зустрічі Перший віцеспікер акцентував напередодні важливих заходів НАТО на очікуваннях України. По-перше, це прийняття важливої для України резолюції на Парламентській асамблеї НАТО. По-друге, питання необхідності конкретного алгоритму руху України до Альянсу. По-третє, гарантії безпеки для України від рішень Вільнюського саміту.

«На шляху до членства в Організації Північноатлантичного договору перед нами постає багато викликів, пов’язаних із переходом на відповідні стандарти», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що у питанні імплементації законодавства Парламент України готовий до цих викликів.

Перший заступник Голови Верховної Ради України висловив вдячність за рішучу підтримку Литовською Республікою України на шляху до НАТО, виражену у резолюції від 6 квітня. Цей документ закликає союзників визнати необхідність запросити Україну до членства в НАТО на саміті Альянсу у Вільнюсі.

«Для нас дуже цінна стійка позиція Сеймасу та його провідна міжнародна роль у підтримці України», — наголосив він.

«Наш головний напрям — це Україна. Верховна Рада України — це приклад, як розвивати на рівні парламентів міжпарламентський зв’язок. Це особливо важливо в питанні реформ, які Україні необхідно запровадити для вступу у Євросоюз і НАТО», — зауважив зі свого боку Віцеспікер Сеймасу Литовської Республіки.

Після зустрічі Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та Віцеспікер Сеймасу Литовської Республіки Паулюс Саударгас зустрілися з українськими військовими.

«Мав нагоду особисто поспілкуватися з оборонцями України, які зараз проходять реабілітацію у Литві», — зазначив Олександр Корнієнко, додавши, що було важливо почути думки українських захисників, обговорити нагальні питання й потреби: «Вдячний кожному і кожній, хто став на захист нашої держави та незалежності».

Нам потрібні значні конкретні кроки на шляху до членства України на саміті НАТО у Вільнюсі

Про це Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив під час зустрічі зі співголовою Міжпарламентської Ради Україна — НАТО Аудроніусом Аджубалісом.

Перший віцеспікер висловив вдячність за предметний діалог щодо вступу України в НАТО, зокрема, щодо очікування України та вже висловлену підтримку з боку низки держав.

Під час розмови Олександр Корнієнко вкотре наголосив, що, крім «політики відкритих дверей», України потрібні значні конкретні кроки на шляху до членства України на саміті НАТО у Вільнюсі.

Водночас він проінформував колегу про плани Верховної Ради України у підтримці законопроекту з «натівського» пакету, спрямовані на реформування сектору безпеки та приведення українських стандартів до стандартів НАТО.

Окрім того, сторони обговорили можливі наступні активності у межах Міжпарламентської Ради Україна — НАТО.

«Щоб закінчити війну в Європі, Україні необхідно отримати запрошення до НАТО у Вільнюсі, а процес ратифікації протоколів про вступ має розпочатися на саміті НАТО у Вашингтоні», — акцентував зі свого боку Аудроніус Аджубаліс.

Насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України запросив співголову Міжпарламентської Ради Україна — НАТО Аудроніуса Аджубаліса до України з можливістю особисто оцінити поточну ситуацію в Україні.

ДОВІДКОВО

10-12 травня 2023 року Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко перебував з робочим візитом у столиці Литовської Республіки Вільнюсі.
Програмою було передбачено участь Першого віцеспікера в Конгресі Global parliamentary congress for the future of the world, а також низку двосторонніх зустрічей із високопосадовцями й литовськими парламентаріями, членами міжпарламентських безпекових організацій.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua