Крім того, зафіксовано 59 ворожих авіаційних ударів та 95 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні люди, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та іншу цивільну інфраструктуру.

Російські війська зосередили основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках — відбито 44 атаки ворога. Найзапекліші бої тривають за міста Бахмут та Мар’їнку, йдеться в зведенні. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що росія не має нестачі боєприпасів, а лише вводить в оману у своїх військових цілях.

Адже будь-яка інформація під час війни — це зброя: «Нею воюють, а не інформують». За її словами, кількість обстрілів на найгарячіших напрямках фронту за останні тижні суттєво збільшилася. Тобто росіянам є чим стріляти.

Розгортання низькокваліфікованих російських сил на флангах навколо Бахмута свідчить про те, що міноборони рф відмовилося від мети оточити там значну кількість українських сил, ідеться в щоденному звіті Інституту вивчення війни. Окрім аналізу ситуації, починаючи від початку цього року, американські аналітики апелюють до слів пригожина (пвк «вагнер»). Саме він наприкінці квітня заявив, що російське військове керівництво розгорнуло лише нерегулярні та некваліфіковані підрозділи для утримання флангів навколо Бахмута. Нагадаємо, що до того пригожин скаржився й на нестачу боєприпасів...

Тим не менш у ISW зазначили: розподіл українських сил у поєднанні зі змінами на полі бою також свідчить про те, що небезпека російського оточення наших захисників у Бахмуті, ймовірно, минула.

Напруженою залишається ситуація на Херсонському напрямку. Там росіяни мінують лівий берег Дніпра, аби завадити Силам оборони подолати річку для подальшої деокупації територій.

До того ж вивозять місцевих жителів, що свідчить про намагання окупантів облаштувати рубіж оборони, зазначають у МОУ. Мовляв, паніка рашистів проглядається і полягає в тому, що вони не знають, з якого напрямку очікувати максимальної сили удару ЗСУ, і саме тому розпорошують свої зусилля і на Запорізький напрямок, і на Херсонський.

Фото з відкритих джерел.