Перший етап цієї програми спрямований на те, щоб люди, у яких є незначні пошкодження житла, змогли дуже швидко отримати цільові гроші на спеціальні рахунки.

Про це розповіла народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«До програми «єВідновлення» приєдналися не лише державні, а й комерційні банки. Коли буде відкрита картка з цільовими грошима, людина зможе їх використовувати або на купівлю будівельних матеріалів, або на будівельні роботи. Люди мають бути готові, що до них прийдуть представники місцевої влади, комісії, яка на сьогодні створена майже при всіх громадах, де є пошкоджене або зруйноване житло. У представників комісії буде простий документ, у якому будуть зазначені пошкодження, автоматично розраховується сума, і вже потім гроші перераховуються на рахунок у банку. Гроші можна використати протягом 12 місяців», - пояснила парламентарій.

За її словами, якщо гроші не використають, вони знову надійдуть до бюджету й інші люди зможуть ними скористатися.

«За рік можна буде закупити будматеріали, відремонтувати домівки тощо. Так, це лише перший етап. Ми готуємося до великого етапу, що пов’язаний з компенсацією за зруйноване житло. Багато громадян чекають саме цієї компенсації. Найбільше таких осіб у Донецькій, Харківській та Київській областях. Тут найбільше зруйнованого житла. Нині це є одним з важливих факторів для повернення людей з-за кордону», - зазначила політикиня.

Вона поінформувала, що норми закону, який стосується компенсації за зруйноване житло, почнуть діяти з 22 травня.

«Зараз до реєстру пошкодженого та зруйнованого житла підключаються громади, вони заносять інформацію щодо пошкодження та руйнування. По Україні вже подано 360 тис. таких повідомлень. Ми розуміємо, що певні території зараз наближені до зон активних бойових дій, і там не завжди є інтернет, немає можливості дістатися до ЦНАПів, тому активно залучатимемо Центри соціального захисту, щоб їхні співробітники приїздили до людей та максимально збирали інформацію», - сказала народна депутатка.

Вона наголосила, що ті люди, які втратили документи на житло, мають звертатися до суду, щоб поновити та підтвердити своє право власності.

Олена Шуляк також додала, що всі процеси, пов’язані з виплатами компенсацій, будуть максимально автоматизовані, щоб уникнути корупції. Усі процедури будуть прозорими, щоб наші західні партнери не мали сумніві й надавали ще більше допомоги.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України