Від імені українців премію отримав Президент Володимир Зеленський.

«Мільйони людей, які борються й працюють заради наших цінностей і свободи, заради нашої вільної Європи — усі українці, кожен із наших героїв заслуговують на те, щоб стояти тут і отримати цю нагороду», — наголосив він. 

Глава держави акцентував, що сьогодні українці борються проти російського агресора й наближають спільну перемогу над тим, хто «дістав старе зло зі сторінок минулого, щоб знищити майбутнє, про яке вся Європа мріє для своїх дітей».

Урочиста церемонія вручення премії відбулася в ратуші Аахена. На ній були присутні, зокрема ,президентки Європарламенту — Роберта Мецола та Єврокомісії — Урсула фон дер Ляєн, Канцлер Німеччини Олаф Шольц, посли низки європейських країн та США, члени урядів і представники депутатського корпусу, церков та релігійних організацій.

Участь у церемонії вручення Премії імені Карла Великого стала лише одним заходом зі щільного графіка європейського турне, яке цими днями здійснював Володимир Зеленський.
Не можна нав’язувати несправедливий мир

У суботу, 13 травня, він відвідав Італію, де зустрівся з Прем’єр-міністром цієї країни Джорджею Мелоні. Головною темою переговорів було питання безпеки. «Сьогодні ми обговорили нашу співпрацю, зокрема безпекову та військову. Є дуже важливе рішення щодо захисту нашого неба», — розповів В. Зеленський журналістам за підсумками перемовин. Також йшлося про сторону миру та необхідність якнайшвидшого повернення українських дітей.

Зі свого боку голова уряду Італії наголосила, що її країна підтримуватиме Україну стільки, скільки це буде необхідно. За її словами, Італія та італійський народ і далі надаватимуть допомогу Україні в межах як двосторонньої, так і багатосторонньої співпраці.

Джорджа Мелоні зазначила, що Італія цілковито підтримує всі санкції проти росії задля досягнення справедливого миру, а також працюватиме разом із партнерами для надання допомоги Україні озброєнням. «Жодний несправедливий мир не може нав’язуватися Україні, і будь-яка мирна угода має підтримуватися українським народом. До миру ми дійдемо лише тоді, коли росія перестане вести воєнні дії і атакувати цивільні цілі», — переконана вона.

У межах офіційного візиту до Італійської Республіки та Ватикану Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Папою Франциском. Під час зустрічі основну увагу глава держави приділив припиненню російської військової агресії та відновленню миру. «Чіткий і реалістичний алгоритм досягнення справедливого миру викладений в українській формулі миру», — заявив Володимир Зеленський. 

Президент передав Його Святості картину «Втрата, 2022-58» авторства Олексія Ревіки, який народився в нині окупованому росією Мелітополі Запорізької області.
Берлін та Париж обіцяють підтримувати стільки, скільки буде потрібно

Наступною країною, яку відвідав Володимир Зеленський, стала Німеччина, де глава держави зустрівся з Канцлером Німеччини Олафом Шольцем та Президентом країни Франком-Вальтером Штайнмаєром. У спільній заяві, яку оприлюднили після переговорів Президент України та Канцлер ФРН, зазначається: «Німеччина продовжуватиме політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні стільки, скільки це буде потрібно, — в індивідуальному порядку та через міжнародну співпрацю в межах Європейського Союзу, G7, НАТО, ООН та інших форматів».

У спільній заяві лідерів двох країн згадується: «з 24 лютого 2022 року загальна безпосередня підтримка України з боку Німеччини становить 17 мільярдів євро».

І в Берліні, й згодом у Парижі під час перемовин з Президентом Еммануелем Макроном йшлося про наше членство в Євросоюзі та НАТО. І Е. Макрон, і О. Шольц підтримали Комісію Україна — НАТО як платформу для подальшого зміцнення та розширення партнерства між НАТО та Україною на її шляху, визначеному Бухарестською декларацію, у такий спосіб сприяючи нашим спільним інтересам у забезпеченні євроатлантичного миру, стабільності та безпеки. Також ці країни очікують на вердикт Єврокомісії стосовно початку переговорного процесу про вступ до Євросоюзу.

У Парижі пріоритетну увагу під час зустрічі було приділено питанням надання Францією військової допомоги Україні, зокрема першочерговим потребам нашої країни для зміцнення своєї обороноздатності, захисту українського неба.

Учора В. Зеленський відвідав Велику Британію, де провів перемовини з Прем’єр-міністром Ріші Сунаком (на знімку — під час зустрічі).

Фото rada.gov.ua