Вони погодилися сприяти на всіх етапах — від навчання пілотів до закупівлі літаків F-16. Про це повідомив у своєму відеозверненні Президент України Володимир Зеленський.

«Ми домовились у Британії з Ріші, паном прем’єр-міністром, що працюватимемо над «коаліцією винищувачів» — тренування, літаки, результати. Це підтримав пан президент Франції Макрон та пан прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте», — повідомив Президент.

Готовність навчати наших пілотів також підтвердили Франція та Бельгія.

Багато країн НАТО вже давно висловлювали готовність передати винищувачі. Однак дозвіл мають надати Сполучені Штати Америки, оскільки саме ця країна надає ліцензію на експорт.
Як зазначив керівник волонтерського штабу «Українська команда» Артур Палатний, українці ефективно використовують сучасну західну військову техніку — про це свідчить збиття запущених росіянами ракет «Кинджал» та балістичних ракет. За його словами, настав час зняти будь-які обмеження в постачанні зброї та дати Україні сучасні літаки F-16, щоб нівелювати перевагу рф у повітрі.

«Наші воїни повітряної оборони збили шість гіперзвукових аеробалістичних ракет «Кинджал» та три балістичні ракети, які росіяни випустили по нашій країні. Усе, що летіло з мордору, не долетіло! Який висновок з цього? Він простий: українці здатні ефективно використовувати сучасні зразки західної військової техніки та досягати неймовірних результатів. Це доведено неодноразово. Нам потрібні сучасні західні літаки F-16! І Україні вдасться дуже швидко нівелювати нинішню перевагу росіян у повітрі. Швидше закінчити цю війну нашою Перемогою. Перемогою всього світу! Врятувати тисячі життів!» — зазначив він.

Льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан вважає, що Україна отримає винищувачі ближче до осені. «З огляду на терміни навчання, підготовку аеродромів, інженерно-технічного та льотного складу, необхідно від трьох до шести місяців. Тому F-16 ми точно отримаємо, але ближче до осені, коли буде другий етап нашого наступу», — зазначив він днями в ефірі одного телеканалу.

Як пояснює експерт, літаки F-16 різнопланові. Вони можуть працювати як винищувач-перехоплювач для прикриття неба та як бомбардувальник і штурмовик для роботи по землі, для підтримки військ в обороні або наступі. Саме тому ми обрали ці машини. 40—50 літаків — це мінімум, який нам потрібен.

За його словами, передати Україні 40—50 F-16 можуть дуже швидко. Адже у світі вироблено понад чотири тисячі таких машин.

«Якщо рішення буде ухвалено, така кількість є в Норвегії, Польщі та в інших країнах. Кількість — не проблема. Імовірніше, проблема в підготовці, логістиці, передачі, вартості. Така машина коштує 10 мільйонів доларів, на експорт вартість сягає вже 35 мільйонів доларів, а із супроводом може вирости до 50 мільйонів доларів», — підсумував він.

Фото з відкритих джерел.