Делегація Комітету в закордонних справах Риксдагу Королівства Швеція на чолі з Головою Комітету Ароном Емільссоном перебувала в столиці України саме у той час, коли російські терористи вчинили безпрецедентну за своєю потужністю ракетну атаку на Київ. У момент чергових важких для нашої країни випробувань парламентарії Швеції були поруч з українцями.

Разом із Головою Комітету в закордонних справах Риксдагу Ароном Емільссоном (Партія Шведських демократів) до складу делегації увійшли заступник Голови Комітету Морган Йоханссон (Соціал-демократична партія) і члени Комітету — Третій віце-спікер Риксдагу Керстін Лундгрен (Центристська партія), Анн-Софі Алм (Поміркована партія), Йоар Форссель (Ліберальна партія), Хокан Свеннелінг (Ліва партія), Магнус Бернтссон (Партія Християнських демократів) та Другий секретар Посольства Королівства Швеція в Україні Нільс Дальквіст.

Під час свого перебування в Києві шведські парламентарії мали нагоду пересвідчитися в ефективності нічної роботи української ППО, яка надала гідну відсіч повітряним атакам росії.

«Напад з боку рф, що ми пережили разом з українською столицею, — це, безперечно, важливий для нас, унікальний досвід. Швеція і до цього надавала істотну допомогу в питаннях військових, в питаннях відбудови. Але тепер ми матимемо певну звістку для уряду, і ми маємо з чим виступити у своєму парламенті, розповідаючи про справи в Україні. Ми рекомендуватимемо урядові, парламенту нові заходи і нові засоби для того, щоб посилити озброєння України щонайшвидше», — заявив Голова Комітету Арон Емільссон.

Перший день перебування делегації Комітету Риксдагу в нашій країні був позначений зустріччю з головою Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександром Мережком, його першим заступником Григорієм Немирєю та заступником Арсенієм Пушкаренком.

Під час діалогу йшлося про сучасні безпекові виклики в Європі та зокрема в Україні. Присутні обговорили стан справ на фронті, не оминули й проблематику ядерної безпеки. Пріоритетна увага приділялася посиленню військово-технічної допомоги Україні.

Продовжено вироблення подальших кроків санкційної політики з боку ЄС з метою ізоляції країни-агресора, запровадження персональних санкцій та визнання групи вагнера терористичною організацією.

Учасники зустрічі також обмінялися думками щодо відновлення України, подальших економічних зв’язків і відбудови промисловості та інфра-структури. Зачепивши енергетичні питання, сторони визнали необхідність збільшення використання відновлювальних джерел енергії.

Окремою темою залишається європейська та євроатлантична інтеграція України та перспективи переговорів щодо вступу нашої держави в ЄС і НАТО.

Наступного дня учасники шведської делегації разом із головами комітетів Верховної Ради України відвідали смт Бородянку, міста Бучу та Ірпінь, які зазнали великих людських втрат і руйнувань у лютому—квітні 2022 року внаслідок повномасштабного збройного вторгнення рф.

У Бородянці представники Риксдагу побували на місцях руйнувань, спричинених російськими зайдами (на знімку). Гості оглянули графіті британського вуличного художника Бенксі — цей витвір мистецтва дбайливо зберігається зараз на стіні напівзруйнованої рашистами споруди.

У місті Буча шведські парламентарії відвідали місце масового поховання цивільних громадян, убитих російськими окупантами, біля церкви Святого Апостола Андрія Первозваного та Всіх Святих ПЦУ. Під час поїздки гості також на власні очі побачили руйнування від ракетно-бомбових та авіаційних ударів по району ЖК «Ірпінські Липки» й відвідали «цвинтар» знищених автомобілів і залишки зруйнованого Романівського мосту через річку Ірпінь.

Ділячись враженнями від проведених зустрічей і відвідин постраждалих від війни територій, Голова Комітету в закордонних справах Риксдагу Швеції Арон Емільссон зазначив:
«Я тільки зміцнів у своїх переконаннях щодо того, що відбувається, і ми матимемо ще тіснішу єдність Швеції з Україною. Наша країна надає істотну допомогу і буде далі ще більше підтримувати Україну скільки треба — військовими, фінансовими, гуманітарними засобами, матеріалами. Безперечно, ми візьмемо активну участь у відбудові побачених нами сьогодні місць».

Арон Емільссон підтвердив, що Швеція є надійним партнером для України і поділився, що за результатами поїздки у нього вже є низка ідей. 97 відсотків шведського суспільства виступає за підтримку України, тому подальші кроки на цьому шляху знайдуть належний відгук у його співвітчизників.

«Україна має торувати дорогу в НАТО. Боротьба за демократію і право на самовизначення — це боротьба за європейськість. І ми підтримуємо нашого європейського партнера Україну в цій боротьбі», — підкреслив очільник шведської парламентської делегації.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко подякував Швеції за вже надану військово-технічну допомогу Україні та висловив сподівання на її посилення. Він наголосив, що незабаром Швеція має приєднатися до НАТО, що сприятиме подальшій підтримці шведськими партнерами української євроатлантичної інтеграції.

«Ми розраховуємо на ще більшу підтримку. Насамперед ідеться про продовження і посилення військово-технічної допомоги, це дуже актуально напередодні контрнаступу, і також на допомогу дипломатичну, політичну, пов’язану з якомога швидшим приєднанням до ЄС», — зазначив голова Комітету Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.