Основна мета слухань — забезпечення належного захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, кількість яких значно збільшилася після початку широкомасштабної російської агресії.

Учасники слухань, зокрема, наголошували, що у зв’язку з перетином понад 8 мільйонами громадян України кордону з європейськими державами кількість консульських послуг за 2022 рік зросла втричі. При цьому консульські працівники також зіткнулися з вирішенням таких нехарактерних для довоєнного періоду завдань як ідентифікація осіб без документів, допомога в пошуку житла та можливостей тимчасового розміщення або ж отримання грошової допомоги та забезпечення продуктами харчування, медикаментами, телефонним зв’язком та одягом.

За результатами слухань у комітеті будуть напрацьовані пропозиції та рекомендації для оптимізації роботи консульської служби та покращення забезпечення захисту прав та інтересів громадян за кордоном, повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради України.

На знімку: голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко (праворуч) та член комітету Богдан Яременко під час слухань.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.