Насамперед Спікер Парламенту України подякував Данії за постійну й надійну підтримку України.

«Королева Данії Маргрете II неодноразово заявляла про підтримку України та Українського народу», — зауважив він, додавши, що під час зустрічі почув побажання якнайшвидшого закінчення цієї війни й щирі вітання мужнім українцям та українкам.

«Багато говорили про історію, яка пов’язує наші країни. Але ще більше — про майбутнє, зокрема, про відбудову України», — зазначив Руслан Стефанчук.

Окрім того, Голова Верховної Ради України акцентував, що Данія — один із лідерів за обсягами фінансової допомоги Україні: «Вкрай важливо, що нещодавно створений Фонд на підтримку України передбачає як кошти на відновлення України, так і залучення данських компаній до відбудови українських міст».

Насамкінець він повідомив, що Данія однією з перших підтримала ініціативу так званого патронату над відновленням зруйнованих міст. На сьогодні, таке партнерство вже налагоджено з Миколаєвом.

Голова Верховної Ради України зустрівся з виконувачем обов`язків Міністра оборони Данії

У межах офіційного візиту до Королівства Данія Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з виконувачем обов`язків Міністра оборони країни Троельсом Люнд Поульсеном.

Сторони обговорили питання оборонної підтримки України, зокрема, захист українського неба, формування повітряної коаліції та надання Україні сучасних винищувачів на кшталт F-16.

Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність Данії за лідерство у наданні сучасної зброї України, за тренування та лікування українських військових: «Дякуємо, що Данія передає Україні саме ту допомогу й озброєння, яких гостро потребують наші Збройні Сили».

«Зараз наша потреба — це засоби ПРО й ППО, артилерія, боєприпаси, протикорабельні ракети, важка бойова техніка, танки та винищувачі», — наголосив Руслан Стефанчук, а також зауважив про потребу України у БПЛА всіх типів і захист українського моря.

«Україна вдячна за військову допомогу, яку ви надали в межах фонду на підтримку України. Данська зброя добре себе зарекомендувала на полі бою», — зауважив він, висловивши також вдячність за допомогу Данії у розмінуванні України: «Розмінування — це та важлива історія України, яку нам треба бути пройти всім разом, оскільки дуже велика територія України сьогодні забруднена мінами».

Голова Верховної Ради України повідомив, що передав виконувачу обов`язків Міністра оборони Данії Троельсу Люнд Поульсену лист із переліком вкрай необхідної для України оборонної допомоги.

Зі свого боку, виконувач обов`язків Міністра оборони Данії висловив підтримку Українському народові та наголосив, що Данія пару тижнів тому ухвалила рішення про передачу Україні найбільшої за часи війни допомоги та зараз оцінює подальші потреби.

«Данія готова до довготривалої підтримки України», — наголосив Троельс Люнд Поульсен.

Насамкінець Руслан Стефанчук передав Троельсу Люнд Поульсену прапор від 80-ої окремої десантно-штурмової бригади на знак подяки Данії від українських воїнів.

Голова Верховної Ради України у межах офіційного візиту зустрівся з Міністром підприємництва Данії

Сторони обговорили, зокрема, питання відбудови України та інвестицій в Україну.

«Нині Данія належить до лідерів за обсягами фінансової допомоги нашій державі», — наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі з Міністром підприємництва Данії Мортеном Бедскоу у межах офіційного візиту до країни.
Сторони обговорили, зокрема, питання відбудови України та інвестицій в Україну.

«Попри війну, ми маємо приклади якісної українсько-данської співпраці. Зокрема, відновлення водопостачання у Миколаєві», — зауважив Руслан Стефанчук, додавши, що вже зараз можна обговорювати проекти майбутньої співпраці з відновлення України.

«Ми готові сьогодні говорити не стільки про війну, скільки про мир. Дуже важливо подумати, як історія відбудови України може стати історією успіху для всього цивілізованого світу», — акцентував Голова Верховної Ради України. Він також зазначив, що вже зараз треба продумати можливість залучення найбільшого бізнесу й запрошення його інвестицій в Україну.

«Україна бачить можливість інвестицій у зелену економіку, розвиток ІТ-галузі й безпекову економіку. Пріоритет для нас — екологія та енергоефективність», — повідомив Голова Верховної Ради України.

Окрім того, він висловив сподівання, що «Україна як світова житниця, завдяки колегам, зможе відновитися й запропонувати дуже велику кількість зерна, щоб увійти на агроринки всього світу».

«Ми шукаємо нові шляхи підтримки. Разом допоможемо зброєю, гуманітарною допомогою, зокрема, ідеться й про співпрацю українського та данського бізнесів», — зауважив, зі свого боку, Міністр підприємництва Данії Мортен Бедскоу.

Також він наголосив, що росіяни прицільно руйнують критичну інфраструктуру, бомблять Український народ, саме тому данські та українські компанії мають об`єднати зусилля для конкретних проектів відбудови.

«Україна — відкрита для інвестицій. Як представник Парламенту України, можу гарантувати, що Україна продовжуватиме йти шляхом реформ», — насамкінець зауважив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.