Інвестиція в ранній розвиток дитини є найкращою з можливих у державі, а облаштування закладів дошкільної освіти та їх будівництво мають базуватися на сучасних стандартах, забезпечених відповідною законодавчою базою. Про це йшлося під час круглого столу за темою «Сучасний заклад дошкільної освіти: Лідерство. Діджиталізація. Майбутній капітал (на прикладі гірського регіону)», що відбувся на Івано-Франківщині в рамках виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки і інновацій.

«У Верховній Раді вперше за часи незалежності ми говоримо не тільки про дошкільну освіту, а й про ранній розвиток юних громадян України. Від початку розвитку та до того моменту, як дитина піде до школи», — зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, на думку якого реформа дошкільної освіти вимагатиме нових підходів до облаштування закладів для малечі та їх будівництво за новими стандартами.

Голова комітету нагадав, що парламент уже підтримав у першому читанні проект закону «Про дошкільну освіту» (№ 8030), що має докорінно змінити підходи та систему набуття дошкільної освіти.

Автор цієї законодавчої ініціативи, голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти профільного Комітету Верховної Ради Володимир Воронов у свою чергу наголосив, що Україні вже давно потрібно реформувати дошкільну освіту. «Тому ми пропонуємо чітко визначити форми її здобуття, формат дитячих садочків, педагогічну підтримку батьків та ще низку важливих змін. Упевнений, їх відчують усі учасники процесу: і педагоги, і батьки», — зазначив він.

Учасники круглого столу особливу увагу звернули саме на розвиток гірських регіонів, адже часто там взагалі немає закладів для дошкільнят, тож діти позбавлені можливості належним чином готуватися до першого класу.

Про важливість цього питання також говорили міністр освіти та науки Оксен Лісовий, заступник керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров, голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлана Онищук, ректори університетів, керівники територіальних громад області та експерти.

Звертаючись у режимі онлайн до учасників круглого столу, Оксен Лісовий пообіцяв підтримку з боку виконавчої влади всіх законодавчих ініціатив, спрямованих на розвиток до-
шкільної освіти. «Доступ і безпека сьогодні є пріоритетом, над яким ми працюємо. Це розвиток громад, це відновлення країни, це повернення наших людей, які за кордоном. Я вірю, що цифровізація, яка є надзвичайно важливою, сприятиме ефективному управлінню дошкільної освіти. Наше завдання — це розробка інструментів, скерованих на покращення якості всіх процесів дошкільної освіти. Дякую за вашу активність, ініціативу, самовідданість у своїй сфері. Ми спільними зусиллями повинні напрацьовувати ефективну модель, яка допоможе у розвитку особистості та дасть можливість батькам повноцінно працювати і брати участь і відбудові країни», — зазначив міністр.

У рамках круглого столу також було презентовано архітектурно-дизайнерський проект сучасного дитячого садочка, який побудують у селі Яблуниця Поляницької територіальної громади.

Під час відвідання Яблуниці парламентарії оглянули виділену місцевою владою земельну ділянку та ознайомилися з проектом будівництва надсучасного комунального дитячого дошкільного закладу, який, за словами Сергія Бабака, має бути зведений упродовж року. Ідея цього проекту належить голові підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Володимиру Воронову.

У рамках робочої поїздки на Івано-Франківщину народні депутати також відвідали недобудований Міжнародний центр зустрічі студентської молоді України та Республіки Польща.

«Ми декілька років вкладали кошти державного бюджету (майже чотири мільйони євро) у зведення центру, який має стати місцем зустрічі молодіжних лідерів України та Європи, — зауважив Сергій Бабак. — На жаль, останню чергу будівництва вже два роки не можемо дофінансувати через брак грошей у зв’язку з великою війною. Ведемо перемовини з польськими партнерами про донорську допомогу. Сподіваюся, зможемо домовитись і завершити роботи».

На завершення візиту голова комітету обговорив з очільницею Івано-Франківської області Світланою Онищук нагальні питання освітньої сфери в області, облаштування укриттів через виділену з держбюджету субвенцію, закупівлі шкільних автобусів, реконструкції доріг для підвезення дітей, повернення дітей до офлайн-навчання, забезпечення Інтернетом і зв’язком закладів освіти, трансформації мережі закладів загальної середньої освіти.

«Попри війну парламент працює не тільки на збереження, а й на розвиток освіти», —наголосив Сергій Бабак.

На знімку: під час проведення виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки і інновацій.

Фото прес-служби Апарату Верховної Ради України.