У країні відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі понад 1800 осіб. Однак скільки таких людей засуджено несправедливо, не відомо. За даними правозахисників, декілька десятків судових рішень є сумнівними з огляду на їх справедливість. Принаймні про це йшлося днями в столиці під час круглого столу на тему: «»Вбивці, які не вбивали», котрий організувала Національна спілка журналістів України за результатами розслідування кримінальних справ журналістами Оленою Талаєвою та Ірмою Крат.

На заході також були присутні відомі правозахисники, адвокати та родичі «вбивць, які не вбивали». Зокрема, Марія Іванівна із села Нечипорівка Яготинського району Київської області розповіла страшну історію, що сталася у житті її племінника В’ячеслава Полішка. Чоловік уже понад 10 років перебуває за ґратами. Його засудили до довічного ув’язнення за нібито вбивство двох жінок. Але пані Марія переконує: її родич нікого не вбивав. Мовляв, жодного доказу правоохоронці так і не знайшли. «Голос України» (від 28.08.2013 р.) вже розповідав про цей випадок. «Одразу після нападу на кафе правоохоронці склали фоторобот. Свідки детально розповіли про нападників. В орієнтуванні значився худорлявий блондин зростом 170—173 см з побитим віспою обличчям і темноволосий чоловік з бакенбардами приблизно того ж зросту. Зріст мого племінника — 187 см. Він значно вищий, молодший і більший за цих підозрюваних», — із сльозами на очах зазначила жінка. «Разом із колегою Олексієм Кутєповим ми провели свій слідчий експеримент, який повністю доводить алібі В’ячеслава. Ми переконані, що він не винен у цьому вбивстві. 

Суд навіть не допитав свідків захисту. Справу просто сфабрикували», — підсумувала Олена Талаєва.

А журналістка Ірма Крат розповіла про Мераба Суслова, засудженого до довічного терміну покарання за нібито замовлення вбивства власника одного торговельного центру. «Ця історія не така відома суспільству, але показова в контексті розумного сумніву щодо справедливості судового рішення. Суддя спочатку оголосив слухання за справою закритим, потім вилучив із процесу адвокатів, а затим і самого підозрюваного, позбавивши його навіть права на виступ у дебатах і останнє слово. При цьому прозвучав вирок: довічне позбавлення волі. Нині справа Суслова перебуває у стадії апеляції», — сказала вона.

У свою чергу, адвокат Анна Колесник ознайомила присутніх із справами своїх підзахисних. Найбільшу увагу слухачів привернула історія Сергія Гнатенка, над яким, за її словами, знущались ще під час затримання. Адвокат наводила факти незаконних методів дізнання правоохоронними органами стосовно її підзахисного. «Таких справ насправді безліч у кримінальній практиці, бо по-іншому, на жаль, не вміє працювати наша правоохоронна система. Нині отримати зізнання і звітувати керівництву про розкритий злочин значно легше, ніж розслідувати, аналізувати непрямі докази.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.