«Боротьба з корупцією є двосторонньою історією. З боку держави ми повинні пропонувати нові правила й приклади поведінки, а з боку суспільства — отримувати відповіді на це», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час панельного засідання OECD «Посилення демократії: роль доброчесності серед обраних та призначених державних діячів».

«Україна бореться не лише за незалежність і територію, а й за цінності. Українці прагнуть жити у кращій країні, із кращим майбутнім. І ми розуміємо, що це неможливо без високого рівня розвитку економіки та соціального сектора», — зауважив Перший віцеспікер.

Він поінформував учасників панелі про важливість імплементації затвердженої Кабінетом Міністрів України Державної антикорупційної програми на 2023—2025 роки (далі — ДАП). «Після Революції Гідності в Україні з’явилися нові, ефективні та незалежні антикорупційні органи: Національне агентство з питань запобігання корупції, Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Вищий антикорупційний суд», — повідомив Перший віцеспікер.

Олександр Корнієнко зазначив, що антикорупційні органи працюють, але важливим є запобігати корупційним проявам, а не лише боротися з наслідками порушень: «Саме для цього було розроблено ДАП, виконання якої може гарантувати знищення корупції у різних сферах ще на етапі її зародку. Медицина, оборона, освіта, земля, будівництво — ці та багато інших сфер будуть охоплені антикорупційною програмою».

«Корупції як злочину із важкими наслідками, особливо під час війни, може бути багато. Тому імплементація та реалізація ДАП є інструментом подолання корупції в Україні», — акцентував Перший заступник Голови Верховної Ради України, додавши, що нині спільне завдання — наближати Україну до світових та європейських стандартів — тому Верховна Рада України відповідально виконуватиме свої завдання на цьому шляху.

«Спілкуючись із міжнародними колегами, зокрема європейцями, говоримо про вже зроблені кроки та наступні у питаннях протидії корупції», — за-значив Олександр Корнієнко, зауваживши, що увага до цього треку була завжди, а в умовах повномасштабного вторгнення стала ще більшою.

Окрім того, він зазначив, що побудова доброчесної влади та реалізація антикорупційної політики залишаються основними пріоритетами всієї міжнародної політики — Україна продовжує наближатися до цих стандартів. «Україна впевнено крокує до отримання членства в Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР)», — наголосив Олександр Корнієнко.
«Боротьба з корупцією — це своєрідне поле бою, на якому ми також переможемо», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України.

OECP/OECD (Організація економічного співробітництва та розвитку) — це міжнародна організація, яка разом з урядами, політиками та громадянами працює над встановленням міжнародних стандартів і пошуком рішень для низки соціальних, економічних та екологічних проблем — від покращення економічних показників і створення робочих місць до сприяння якісній освіті та боротьби з міжнародним ухиленням від сплати податків.

***

У межах робочого візиту до Французької Республіки Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зустрівся з керівником програми SIGMA OECD Грегором Віраном та директоркою з питань державного управління OECD Ельзою Пілічовскі.

Перший віцеспікер подякував за підтримку реформ та привітав відкриття офісу OECD в Україні. «Це рішення дасть змогу покращити координацію та співпрацю з міжнародними партнерами й країнами—членами Організації економічного співробітництва та розвитку», — наголосив він.

Водночас під час зустрічі Олександр Корнієнко доповів про реформу врядування. Сторони обговорили наступні кроки — реформування та встановлення справедливої системи оплати праці для службовців.

Окрім того, під час розмови учасники порушили питання роботи державних службовців у воєнний час, повернення конкурсів на ці посади, корпоративного управління та активного залучення OECD до формування відповідного законодавства у Верховній Раді України.

Перший заступник Голови Верховної Ради України висловив вдячність керівництву Організації економічного співробітництва та розвитку й SIGMA за постійну роботу, а також запросив узяти участь у наступних заходах у межах реформи державного управління в Україні.

***

«Представники місцевого самоврядування перебувають у російському полоні — вони «завинили» лише в тому, що активно проявляли позицію захисту України», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час зустрічі із Групою дружби Сенату Французької Республіки (на знімку).

Він закликав долучитися до процесу звільнення з російського полону представників місцевого самоврядування України.

Окрім того, під час зустрічі Перший віцеспікер поінформував колег про діяльність України задля збереження зростання та відновлення економіки вже сьогодні, зокрема, щодо законопроекту про страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків.

Також сторони порушили низку міжнародних та питання спільної боротьби за правду і проти російської пропаганди у країнах Глобального Півдня.
Обговорили реформу децентралізації та здобутки України в цій сфері.

«Окрема тема нашого спілкування — обхід санкцій і припинення допомоги деяких країн втілювати це агресору», — наголосив насамкінець Олександр Корнієнко, висловивши вдячність Сенату Франції за сильну позицію на підтримку правди і справедливості.

***

У межах робочого візиту до Французької Республіки Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зустрівся з Головою групи дружби Національної асамблеї (Нижньої палати Парламенту Франції) Бенжаменом Ададом та депутатом Фредеріком Петітом.

Насамперед Перший віцеспікер відзначив прийняття Нижньою палатою Парламенту Франції останніх резолюцій — визнання Голодомору 1932—1933 років геноцидом Українського народу та заклик до Європейського Союзу офіційно визнати російську пвк «вагнер» терористичною організацією. Він також наголосив на важливості визнання російської федерації державою-терористом.

«Важливо дати Україні шлях рухатися далі щодо інтеграції в Європейський Союз та вступу до Організації Північноатлантичного договору», — зауважив під час зустрічі Олександр Корнієнко.
Сторони також обговорили відбудову українських областей і продовження підтримки у питаннях відновлення.

«Робота з країнами Глобального Півдня — це окремий напрям діяльності з метою донесення правди та розширення міжнародної підтримки», — водночас поінформував колег Перший віцеспікер.

Насамкінець Олександр Корнієнко наголосив, що Україна високо цінує допомогу Французької Республіки та сподівається на її посилене продовження.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.