Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури (№ 8374).

Необхідність цих законодавчих змін пов’язана з тим, що за роки незалежності різноманітні державні нагороди отримали значна кількість осіб, які виявилися негідними цих відзнак. Особливо це проявилося починаючи із 2014 року, коли тимчасово було окуповано Крим та частину Донецької і Луганської областей, та після початку повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави. Саме тому українська громадськість не раз звертала увагу на те, що особи, винні у колаборантстві, пособництві державі-агресору, виправдовуванні розв’язаної неї війни проти нашої держави та інших подібних діяннях, не мають права носити державні нагороди України.

Згідно із законопроектом № 8374, позбавити особу державних нагород можна буде:

- за наявності рішення суду про визнання її винною у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, а також щодо окремих умисних кримінальних правопорушень за спеціально визначеними статтями Кримінального кодексу України, які стосуються злочинів проти основ національної безпеки України, правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку тощо;

- на підставі рішення про позбавлення державної нагороди відповідно до Закону України «Про санкції».

Під час засідання члени комітету також уточнили процедурні положення, пов’язані з повідомленням судами Президента України про ухвалення вироку щодо зазначених вище злочинів та правопорушень.