Нагороду The 2023 Youth Advocates of the Year Awards від «Кампанії за дітей без тютюну» (Campaign for Tobacco-Free Kids) отримували голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький та голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Лада Булах (на знімку).

Цього року організатори окремо відзначили успіхи України в посиленні антитютюнових обмежень, в тому числі законодавчих. Українській делегації вручили спеціальну відзнаку «Чемпіон» за «мужність правозахисників та політиків України, які досягли величезного прогресу в боротьбі із вживанням тютюну, незважаючи на складні обставини».

«Наша країна бореться за виживання, проти військової агресії росії. Наші люди стійко протистоять вторгненню. Однак, навіть ведучи цю війну, ми не забуваємо, що існують інші загрози нашому народу, які ми повинні перемогти. Адже й зараз тютюнові компанії продовжують працювати, продавати свою продукцію та лобіювати свої інтереси за рахунок нашого здоров’я. Але ми — українські громадські захисники, парламент та уряд — рухаємося вперед, щоб створити та реалізувати політику, яка зробить нашу країну кращою для всіх українців — зараз і після нашої Перемоги. Я пишаюся тим, що наш закон про боротьбу з тютюном підтримується суспільством, а його дія є ефективною. Значним чином це стало можливо завдяки наполегливості нашого громадянського суспільства. Його підтримка була важливою для ухвалення цього закону, як і допомога міжнародних організацій, таких як «Кампанія за дітей без тютюну», — сказала Лада Булах під час вручення нагороди.

Представники міжнародної організації «Кампанії за дітей без тютюну» Мет Майерс, Йолонда Річардс та Джошуа Абрамс відзначили прогрес України у сфері боротьби із тютюнопалінням.

Зокрема, йдеться про підготовлений Комітетом з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування закон № 1978-ІХ щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну, який був ухвалений парламентом у грудні 2021 року. До його розробки також долучилися експерти «Центру громадянського представництва Життя». Тож в організації, яка бореться з поширенням тютюну в усьому світі, були приємно вражені, що навіть під час війни з росією Україні вдається ухвалювати та виконувати закони, які відповідають високим міжнародним стандартам захисту здоров’я людей.

Нагадаємо, що норми антитютюнового закону 1978-ІХ, який підсилив вже наявні обмеження, набули чинності з 11 липня 2022 року. Цей закон, зокрема, розширив перелік місць, де не можна курити, а також визначив, що відтепер у таких місцях заборонено вживати не лише кальяни, тютюнові вироби та електронні сигарети, а й сигарети для нагрівання (ТВЕНи) разом із пристроями для нагрівання тютюну.

«Відзначу, що головна мета — захистити та вберегти нашу молодь від маркетингових технологій виробників тютюнових виробів та пристроїв для куріння», — підкреслив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

ДОВІДКОВО

Цього року до США запросили понад 400 лідерів охорони громадського здоров’я, урядовців, депутатів, активістів громадських організацій, меценатів та філантропів, щоб відзначити прогрес у боротьбі з тютюном по всьому світу. Нагороди отримали ті, хто найбільше у світі зробив для протидії тютюновій залежності, а також найщедріші меценати, що підтримують цю міжнародну ініціативу.

Вл. інф.