На першій в Україні виставці мініатюрних кімнатних фіалок у Вінниці відвідувачам показали незвичайну квітку, за формою і кольором схожу... на справжню осу! 

Осінній бал дюймовочок

Організували виставку члени вінницького клубу «Сенполія-Центр», який очолює знаний у краї фіалкар Валентина Тарасюк (на знімку).

— Мініатюрним фіалкам приділяють невиправдано мало уваги, — розповіла кореспонденту «Голосу України» пані Валентина. — Більшість квітникарів і колекціонерів віддають перевагу їхнім «старшим сестрам». І лише одиниці вирощують квіти з крихітними пелюстками. Я 15 років займаюся фіалками. У два останні захопилася мініатюрними рослинами. Маю можливість порівняти — і зізнаюся щиро, що «молодші сестрички» чарівніші. Вони немов мініатюрні Дюймовочки. Така краса — словами не передати! Як не показати її іншим?

Пані Валентна була надзвичайно здивована, коли дізналася, що фіалкарі, яких немало в нашій державі, ще жодного разу не влаштовували виставку мініатюрних квітів. Вінничани вирішили ліквідувати цю прогалину. На їхнє запрошення відгукнулися колекціонери мініатюрних рослин з різних куточків держави. Виставка відбувалася в обласному краєзнавчому музеї міста над Південним Бугом. Відвідувачам показали понад сто сортів рослин-крихіток. Серед них — і найновішої селекції. Наприклад, з квітами, що нагадують лісові дзвіночки. Найбільш незвичними за формою і кольором виявилися рослини, у всьому схожі на справжню осу. Вивели цей сорт російські селекціонери. Як стверджує фіалкар Валентина Тарасюк, усі новинки селекції надходять до нас переважно з Москви, найчастіше — з тамтешнього «Будинку фіалки».

— Мініатюрні фіалки — це результат роботи генетиків, — пояснює співрозмовниця. — Можливо, вони й хотіли б вирости більшими, але такими їх створили селекціонери...

Кольорів більше, ніж у веселки

Валентина Тарасюк каже, що у мініатюрних сенполій (саме такою є правильна назва кімнатних фіалок) надзвичайно велика гама кольорів і відтінків. Принаймні значно більше, ніж у веселки. А ще у них дуже гармонійно формується розетка, вона до досконалості симетрична. Квітнуть довше порівняно із стандартними рослинами. Менше часу відпочивають після цвітіння, всього лише місяць (у стандартних рослин цей період — 2—3 місяці). Букет фіалок-крихіток настільки маленький, що має в діаметрі не більше 8 см — утричі менше від звичайних.

— Перші мініатюрні фіалки надійшли з Америки, — розповідає Валентина Тарасюк. — Нам дісталися від москвичів. У моїй колекції вони з’явилися два роки тому. Нині їх понад сто сортів. Загалом маю сімсот видів.

Селекціонерів, які працюють із мініатюрними фіалками, у нашій країні можна порахувати на пальцях однієї руки. Принаймні так стверджує керівник вінницького клубу фіалкарів. Одним з них є вінничанка — член журі московського «Будинку фіалок», автор понад сотні сортів сенполій Олена Лебецька.

— Нещодавно пані Олена, яка також є членом нашого клубу, поділилася тим, що почала роботу над селекцією мініатюрних фіалок, — розповідає Валентина Тарасюк. — Чимало сортів стандартних рослин Олени Лебецької знають у багатьох країнах світу. Віримо, що вона заявить про себе й новими видами крихітних сенполій.

Вінниця

Фото надане Валентиною Тарасюк.