— У людей все ще залишається чимало проблем, і тут на місці видно, кому і яка допомога потрібна з відновлення постраждалих осель. На одних будинках активно ведуться такі роботи, а для деяких об’єктів потрібна окрема будівельна експертиза, адже будинки зазнали різних пошкоджень. Обласна влада триматиме на особливому контролі відновлення об’єктів громади, — пообіцяв Сергій Тюрін.

Тепер там працює комісія щодо надання грошової компенсації від держави на відновлення пошкодженого майна. Отримати кошти можна буде через послугу «єВідновлення», оформивши відповідну заявку у застосунку Дія. Компенсація надходитиме по завершенню оцінки пошкоджень.

Також є домовленості із міжнародними благодійними організаціями про надання допомоги для відновлення комунальної власності.

Сергій Тюрін уже провів координаційну зустріч з міжнародними партнерами та донорами, де обговорили подальші кроки з відновлення пошкодженої інфраструктури Чорноострівської та Хмельницької територіальних громад. До розмови долучились також представники Агенції регіонального розвитку Хмельницької області.

Закордонні друзі відзначили, що за час війни багато українців втратили свої домівки в регіонах, в яких ведуться активні бойові дії. Хоча Хмельниччина розташована далеко від фронту, однак і вона піддається ворожим ракетним обстрілам. Руйнуються домівки, об’єкти критичної інфраструктури, і, на жаль, повністю завадити цьому поки що немає змоги.

Обласна влада активно працює над ліквіда-цією наслідків ракетних ударів. Її очільник висловив подяку за згуртованість та співпрацю на всіх рівнях благодійним організаціям та всім, хто докладає зусиль, аби якнайшвидше відбудувати та відновити мирний побут мешканців краю.

Як повідомила директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Катерина Савчук, найперше завдання — узагальнити обсяги необхідних ресурсів допомоги. Учасникам зустрічі продемонстрували відповідну презентацію із підрахованими збитками. Їх також ознайомили з тим, якої допомоги вже надано. Зокрема, у постраждалі населені пункти було спрямовано будівельні матеріали: шифер, цвяхи, дерево, плівку, скло, волокнистоцементні листи, покрівельний профнастил і пиломатеріали, тенти, дошки, брезенти, будівельні набори. На місці працюють будівельні бригади, які відбудовують пошкоджені будинки. Водночас людям, майно яких потребує ремонту, виплачуть матеріальну допомогу. Окремо працюють із сім’ями з числа пільгових категорій, які потребують капітального ремонту істотно зруйнованого житла.

Розмова в ОВА визначила пріоритетність подальших кроків, і організації, які будуть допомагати у відновленні житла та комунальних об’єктів, зможуть визначити для себе сферу та обсяги надання відповідної допомоги.

Хмельницький.

На знімку: перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін зустрівся з мешканцями Чорноострівської громади, які відновлюють житло і комунальні об’єкти після ракетної атаки.

Фото Хмельницької ОВА.