Ідеться про законопроект № 9275 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій із ввезення товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем та законопроект № 9276 про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем.

«В умовах військового вторгнення в Україну країни-агресора вкрай необхідними є посилення спроможності до захисту нашої країни, підвищення її обороноздатності, що насамперед передбачає оптимізацію процесів виробництва та постачання продукції воєнного та оборонного призначення, зокрема безпілотних систем», — прокоментував законодавчі зміни голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев на своїй сторінці у Фейсбуці.

Важливо

Задля досягнення зазначеної мети законопроектом № 9275 пропонується до припинення або скасування воєнного стану, звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту складові для безпілотних систем. Законопроектом № 9276 пропонується тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, звільнення від оподаткування ввізним митом складових для безпілотних систем, які поміщуються у митний режим імпорту підприємствами для використання у власній виробничій діяльності з виробництва та/або ремонту безпілотних систем.

Народний депутат України від політичної партії «Голос» Ярослав Железняк — один з ініціаторів та співавторів названих законопроектів — додає, що проектами передбачається звільнення на час воєнного стану від ПДВ і мита ввезення складових (матеріали, вузли, агрегати устаткування та комплектуючі) БПЛА, що ввозяться підприємствами для власної виробничої діяльності з виробництва та ремонту БПЛА.

«Підприємство, яке ввезло такі складові, повинно звітувати про використання таких товарів. У разі нецільового використання таких ввезених товарів підприємство повинно буде доплатити митні платежі, від яких його було звільнено та сплатити пеню».

Прийняття законопроекту сприятиме належному забезпеченню безпілотними системами потреб Сил оборони України, — наголошують народні депутати.

Фото з відкритих джерел.