На цьому наголосив Президент Володимир Зеленський, виступаючи на конференції до Міжнародного дня захисту дітей «UА: Війна. Недоспівана колискова».

«Ми об’єднаємо світ, щоб відновити безпеку для малечі»

Президент Володимир Зеленський на конференції заявив, що Перемогу забезпечуватиме відповідна підтримка України світом — озброєнням і технікою, засобами ППО, тиском на державу-терориста у будь-яких напрямах. При цьому він підкреслив, що озброєння, яке партнери надають Україні, прискорює не просто суто військову перемогу.

«Це наближає перемогу цивілізації, повернення нормального європейського життя незалежної держави із забезпеченням всіх прав людини та всіх прав наших українських дітей, — зазначив Володимир Зеленський. — Ми стоятимемо до кінця, і ми ніколи не опустимо рук і не впадемо духом. Я думаю, увесь світ це вже усвідомлює».

За словами глави держави, проведення конференції «UА: Війна. Недоспівана колискова» дасть старт низці міжнародних заходів, зокрема, у Швеції, Норвегії, інших країнах.

Президент нагадав, що за час повномасштабної війни росія вбила щонайменше 483 дитини, завдала важких поранень майже тисячі юних українців, зруйнувала мільйони осель, більш як 1,3 тисячі шкіл, 1 тисячу медичних закладів. Він також зауважив, що достовірно не відомо точну кількість депортованих росіянами дітей, але запевнив, що Українська держава докладає всіх зусиль, аби їх повернути додому.

«Ми об’єднаємо світову більшість заради того, щоб відновити безпеку для українських дітей, — підкреслив Зеленський. — Усі 462 доби повномасштабної війни, 462 дні нашої битви — передусім за наше майбутнє, за дітей. За їхню волю та їхню долю. За Україну, яку ми залишимо їм. Європу, яку ми побудуємо разом».

Напередодні за участю Президента було відкрито Центр порятунку й захисту українських дітей, який став платформою об’єднання зусиль державних та міжнародних інституцій задля реалізації стратегії захисту і безпеки українських дітей Bring Kids Back UA.

Мета — покласти край геноциду!

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко у своєму виступі на панелі «Викрадені з колисок. Депортація та геноцид» конференції «UA: Війна. Недоспівана колискова» заявив, що нашою спільною метою є повернути всіх викрадених дітей додому та притягнути до відповідальності винних.

«Депортація — це геноцид, що чітко вказано у Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього», — зауважив Перший віцеспікер, акцентувавши, що питання щодо дітей мають перебувати на найвищому рівні порядку денного діяльності міжпарламентської дипломатії. Він повідомив, що вже є рух на цьому треку, адже парламенти держав почали засуджувати депортацію українських дітей до територій російської федерації та закликати міжнародну спільноту притягнути злочинців до кримінальної відповідальності. «Надалі ми плануємо ще більше приділяти увагу саме до цього задля більшої кількості відповідних рішень держав світу», — зазначив Олександр Корнієнко.

Він також нагадав, що Парламентська Асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію російської федерації:

«Відповідати на таку державну політику росії необхідно саме через міжнародні механізми права, притягуючи винних до відповідальності». На історичному саміті Ради Європи у Рейк’явіку, що відбувся 16-17 травня, було закладено основи механізму покарання російської федерації за скоєну агресію. Учасники саміту схвалили започаткування міжнародного трибуналу за злочин агресії та засудили депортацію громадян України, зокрема, дітей.

План Bring Kids Back UA

«Створення міжнародного спеціального трибуналу допоможе розслідувати злочини депортації — над цим працює вся дипломатична команда України на чолі з Президентом України Володимиром Зеленським та керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком», — зазначив Перший віцеспікер Олександр Корнієнко.

За його словами, щоб зупинити викрадення дітей та змінити ставлення до цього у світі, також потрібно працювати в частині міжпарламентської взаємодії, що покладена в план Bring Kids Back UA. «Верховна Рада України буде й надалі завжди готовою наближати справедливість та процес повернення маленьких українців та українок додому», — наголосив Перший віцеспікер.

Під час брифінгу в межах конференції Олександр Корнієнко зауважив: «Питання нагальності повернення незаконно депортованих українських дітей має набувати більшого розголосу».

Одним із результатів такого розголосу, на його думку, зокрема, стало б ухвалення відповідних політичних рішень парламентами іноземних держав та асамблей.
«Насамперед треба зупинити сам процес депортації», — підкреслив Олександр Корнієнко, додавши, що світ має дійти до відповідних рішень на рівні Генеральної Асамблеї ООН.

Має бути спільна система захисту прав усіх, хто потерпає від терору

«Діти — це невинні жертви війни», — заявив на конференції Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Він повідомив про величезні масштаби порушень росією прав дитини в Україні, одним із яких є депортація на територію країни-агресора. Омбудсмен наголосив, що рф робить це цілеспрямовано, аби унеможливити повернення дітей додому. «Це воєнний злочин та геноцид! — сказав Лубінець. — Ми маємо працювати задля покарання винних».

Омбудсмен з тривогою наголосив, що у світі наразі не існує системи захисту прав людини і не існує системи захисту прав дитини. На підтвердження цієї сумної констатації Дмитро Лубінець зауважив: «Коли до мене звертаються, наприклад, батьки викраденої дитини і я чітко знаю, що цю дитину викрали представники рф з тимчасово окупованої території, і що, за нашими даними, вона перебуває зараз на території росії, то я не знаю, до кого звернутися, щоб реально повернути цю дитину в Україну».

Та попри все, за словами Дмитра Лубінця, Офіс Омбудсмена безпосередньо бере участь у поверненні депортованих дітей у взаємодії з іншими інституціями.

Присутні на конференції мали змогу переглянути тематичні ролики, зокрема відео з історією 14-річної Вероніки, яку нещодавно Офісу Уповноваженого Верховної Ради вдалося повернути в

Україну з території росії. Був презентований і документальний фільм «Поверніть мене татові» про депортацію трьох дітей з Маріуполя. Під час заходу Нацбанком була презентована монета «Народжений в Україні».

Учасники дискусійних панелей конференції окреслили різні аспекти порушень прав дитини в Україні, зокрема права на освіту та медицину. Були порушені й теми фізичної та ментальної реабілітації дітей, що постраждали внаслідок війни, підтримки сімей. Також не оминули питання відновлення України для мирного та комфортного життя наших дітей, у тому числі відбудову зруйнованої інфраструктури.

Окремо зупинилися й на темі міжнародної підтримки у боротьбі за права дітей та зусиллях нашої держави, спрямованих на повернення депортованих.

Підбиваючи підсумки конференції до Міжнародного дня захисту дітей «UA: Війна. Недоспівана колискова», Дмитро Лубінець висловив вдячність спікерам та учасникам за продуктивний захід. «Ми живемо в історичний час і маємо працювати для того, аби наше майбутнє — наші діти — були захищені від війни та жили в успішній країні», — зазначив він.

Фото зі сторінки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.