Сьогодні у київському Палаці спорту відбудеться перший матч «Українських отаманів» у рамках четвертого сезону ліги «Всесвітня серія боксу» (ВСБ). І якщо на поєдинок наших хлопців з американськими «Нокаутами» боксерська спільнота відреагувала без оcобливого ажіотажу, адже команди вже зустрічалися у рамках попереднього сезону, в якому «Отамани» з блиском дебютували і посіла друге місце, то новина про проведення фіналу цього сезону ВСБ у Києві вразила набагато більше. Наш кореспондент у Швейцарії зустрівся з генеральним директором ВСБ Карімом Бузіді (на знімку) у штаб-квартирі Міжнародної асоціації боксу в Лозанні. У своєму інтерв’ю франко-алжирець розповів про захоплення нашою країною та українським національним духом, а також про очікування від проведення фіналу четвертого сезону ВСБ.

— Нещодавно було оголошено, що фінал ІV сезону Всесвітньої серії боксу відбудеться в Києві. Розкажіть передісторію цього приємного для української сторони рішення.

— Підписанню договору передував процес розгляду заявок від зацікавлених команд. Українська пропозиція проведення фінальних матчів ВСБ у Києві виявилася найкращою, тож ми без вагань підписали відповідну угоду.

Тут варто зазначити, що команда, яка працює під керівництвом президента ФБУ Володимира Продивуса, прекрасно виконує свої обов’язки. Минулого сезону, незважаючи на те, що Україна була новачком у змаганні, їй вдалося організувати найкращий продакшн наших заходів. Ми всі пам’ятаємо ці неймовірні шоу ВСБ у переповненому семитисячному Палаці спорту. Це нас переконало, що менеджмент «Українських отаманів» вміє і може організовувати події найвищого ґатунку. І, звичайно, ми не можемо не зважати на те, що пан Продивус за якісь шість місяців зробив зі своєї новоствореної командою у рамках змагання ВСБ. Власне, нам дуже імпонує мета, котру він поставив перед собою, — популяризувати та розвивати бокс в Україні. І саме створивши прекрасну команду, яка стала частиною ВСБ, вдалося підняти український бокс на новий рівень. Це була правильна стратегія.

Не так давно ви могли переконатися, наскільки великий вплив мають найбільші першості на розвиток спорту в країні, де вони відбуваються. Після проведення Україною та Польщею фінальної частини УЄФА Євро-2012 якраз вони очолили рейтинг країн Європейської фінальної ліги щодо найвідвідуваніших домашніх футбольних матчів у Старому Світі. Зв’язок очевидний. Саме тому, надавши право Україні провести фінал ліги ВСБ, ми підтримуємо зі свого боку цю благородну місію розвитку українського боксу і допомагаємо розкривати Україну як визначну боксерську державу світові. Я переконаний, що четвертий сезон ВСБ стане другим найбільшим спортивним заходом, проведеним у незалежній Україні.

— У вас була нагода познайомитися з нашою країною минулого сезону, коли «Українські отамани» приєдналися до ВСБ? Розкажіть про свої перші враження.

— На жаль, минулого сезону мені не вдалося жодного разу потрапити на матчі в Україні. Проте, я пригадую свою першу поїздку до Києва 2006 року на турнір братів Кличків. Власне, до того я завжди уявляв, що в Україні суворий клімат і пострадянська архітектура, проте виявилося, що Київ — надзвичайно сучасне європейське місто, навіть з пляжами вздовж Дніпра. Я був приємно вражений. Вулички на пагорбах старої частини міста тоді нагадали мені Париж, у якому я виріс, — там, як на Монмартрі. А український характер, в якому відчувається гордість, національний дух, мені дуже нагадує рідний Алжир. Таке я раніше відчував лише там. 

— Чого очікуєте від фіналу у Києві?

— Я не маю жодних сумнівів, що це буде прекрасна подія і всі докладуть максимум зусиль, щоб провести її на найвищому рівні. Це, знову-таки, в українців у крові: ви пишаєтеся тим, що робите, тому не дозволите занизити собі планку. Я також переконаний, що цей захід буде дуже очікуваним. Адже одна з найбільших боксерських націй нарешті зможе потрапити на свято боксу у себе вдома. Крім того, так співпало, що фінальний вікенд ВСБ припадає на День Києва, тому свято буде подвійним.

— Після того як Куба приєдналася до ВСБ, важко уявити, чим ще ви зможете здивувати боксерську спільноту, скажімо, наступного року.

— Найприємніше, що ми очікуємо продовження зростання ліги. Вже ведемо перемовини з іншими важливими боксерськими країнами, які зацікавлені створити команди і приєднатися до нас. І звичайно, проведення фіналу сезону ВСБ у Києві буде феєричним! Словом, приємних сюрпризів не бракуватиме.

 

Лозанна. 

Швейцарія.

Фото надане Міжнародною асоціацією боксу.