Про актуальні законодавчі проблеми та зміни у сфері місцевого самоврядування під час зустрічі з журналістами регіональних ЗМІ, представниками журналістських спільнот із Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Херсонської, Миколаївської, Одеської і Тернопільської областей в Українському кризовому медіа-центрі розповів народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін (на знімку).

Щодо зміни конфігурації громад

З урахуванням того, що є громади, де внаслідок російської агресії залишилося мало мешканців, то такі зміни однозначно будуть. Це видно на прикладі Харківщини, де на території східних районів — Ізюмського та Куп’янського — до 30 відсотків населених пунктів у межах деяких територіальних громад залишились на папері або на вивісці.

Тож висновки щодо конфігурації громад робитимуться винятково з урахуванням критеріїв спроможності й внутрішньої міграції.

«Готується законодавче забезпечення змін конфігурації громад, які постраждали внаслідок окупації чи бойових дій, — зазначив народний депутат. -Наприклад, у деяких громадах Харківської області повністю зруйновано майже 30 відсотків населених пунктів. Зрозуміло, що в південних і східних областях після звільнення територій рівень руйнування інфраструктури буде ще більшим. Також логічно з точки зору нашої безпеки реорганізувати все прикордоння із росією та білоруссю в межах 40-кілометрової зони. Інші території теж можуть зазнати точкових змін, які, ймовірно, будуть передбачені законопроектом № 8263 «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України», що перебуває на розгляді у Верховній Раді».

Що з проросійськими партіями?

Парламентарій також поінформував журналістів про законодавчі ініціативи щодо припинення повноважень депутатів від заборонених в Україні проросійських партій. Кабмін подав до парламенту проект закону     № 7476 про внесення змін до деяких законів України щодо наслідків ухвалення судом рішення про заборону політичної партії для статусу депутатів місцевих рад. На думку Віталія Безгіна, законопроект передбачає досить «жорстку модель», коли всіх депутатів від заборонених партій просто «обнуляють». Однак, зауважив він, тоді виникне питання щодо збереження повноважень місцевих рад. За його словами, фактично у понад 90 місцевих радах потрібно буде автоматично впроваджувати військові адміністрації, бо ради втратять свої повноваження. Тож експертні консультації для розробки механізмів позбавлення депутатів від заборонених партій мандатів тривають.

Кожного підозрюваного в колаборантстві — до суду

Як варіант, можна ухвалювати судові рішення щодо кожного такого депутата, принаймні на рівні обласних рад від таких діячів, як сальдо, галицькі та їм подібні. Загалом же питання значно ширше, адже стосується заборони представникам таких партій обиратись в майбутньому взагалі.

Можливостей одним махом позбавити всіх мандатів, на думку В. Безгіна, немає. З об’єктивних причин, тому що в демократичних країнах це вважається порушенням демократії і, відповідно, буде негативно впливати на нашу євроінтеграцію. Не тому, що вони за них, а тому що вони за демократичні принципи, верховенство судової гілки влади в цьому питанні. «Зареєстровані законопроекти № 9081 і № 9081-1 отримали чимало критики з боку західних партнерів, оскільки цими змінами пропонується позбавити депутатів мандатів за ознакою приналежності до політичної сили, а не за вироком суду. Тому далі ці законопроекти, напевно, буде спрямовано на висновки до Венеційської комісії, і вже після цього буде їхній розгляд. Хоча я вже зараз припускаю, що висновок Венеційської комісії щодо цих законопроектів буде негативним», — зазначив народний депутат.

Фото УКМЦ.