З інформацією про надзвичайну ситуацію на засіданні комітету виступили представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міністерства енергетики, Укргідроенерго, Державної інспекції ядерного регулювання.

«Підірвавши дамбу Каховської ГЕС, російські окупанти здійснили терористичний акт, що призвело до виникнення техногенної катастрофи та надзвичайної екологічної ситуації з глибокими і незворотними змінами довкілля, втратою природних ресурсів та різким погіршенням умов проживання населення, руйнацією будинків і мостів, розмиванням залізничних та автомобільних шляхів», — зазначив голова комітету Олег Бондаренко.

Цим терактом завдано великої шкоди екосистемі басейну Чорного моря, адже змивання з ґрунту агрохімікатів, потрапляння у воду біологічних відходів та нафтопродуктів може призвести до екологічної катастрофи.

Уже зараз можна стверджувати, що вкрай негативного впливу зазнають об’єкти природно-заповідного фонду та Смарагдової мережі України, а також водно-болотні угіддя, які відповідно до Рамсарської конвенції мають міжнародне значення як середовище існування водоплавних птахів.

До того ж, якщо зараз територія Національного природного парку «Нижньодніпровський» затоплена, то на водних об’єктах національних природних парків «Кам’янська Січ» та «Великий Луг» рівень води стрімко падає, що також породжує проблеми.

Олег Бондаренко також звертає увагу, що в разі пошкодження або руйнування очисних каналізаційних споруд, скотомогильників, сміттєзвалищ, сховищ епідеміологічно небезпечних відходів можуть виникнути спалахи масових інфекційних захворювань. Їх подальше поширення також може бути зумовлене погіршенням умов життя, порушенням функціонування комунально-побутових служб та розладом на цих територіях систем управління. «Великих збитків цей воєнний злочин росіян завдасть лісовому, водному та сільському господарству, оскільки інтенсифікуються ерозійні процеси, розмиється поверхня ґрунту, замуляться заплавні землі. У разі багатоденного затоплення молоді лісові та сільськогосподарські насадження зникнуть», — припустив голова комітету.

Ухвалену за результатами розгляду цього питання заяву також направлено до Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, щоб спільними зусиллями підготувати відповідне звернення Верховної Ради України до урядів, парламентів та екологічних організацій світу. «Вимагаємо повної відповідальності для терористів у міжнародних судах. Вкотре привертаємо увагу світової спільноти щодо підтримки України відкрито та рішуче, а також робити все можливе задля зупинки варварської російської агресії», — наголошується у заяві екологічного комітету.