На цьому акцентував Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі під час відеозустрічі із представниками світової екоспільноти, політичними і громадськими діячами, лідерами думок та експертами у сфері захисту довкілля.

Захід відбувся під час робочої поїздки Володимира Зеленського до Дніпропетровської області. Він запросив учасників зустрічі до міжнародної робочої групи щодо протидії екологічним злочинам росії.

Глава держави зазначив, що цей російський злочин екоциду — найбільший за десятиліття в Європі, але, судячи з усього, російські окупанти вирішили додатково погіршити його наслідки: «На окупованій частині території, де затоплено майже десяток населених пунктів, взагалі не здійснюється евакуація». Люди, за його словами, другу добу на дахах, у водній пастці, без питної води, їжі та медичної допомоги. Скільки там загиблих і постраждалих — невідомо.

Як розповіли у Дніпропетровській ОВА, глава держави також звернув увагу на те, що через знищення дамби Каховської ГЕС затоплено сховища пального, склади з хімікатами, добривами, могильники тварин, зокрема два «сибіркові поховання» на тимчасово окупованій території; у воду потрапи-
ли каналізаційні стоки. «Понад 50 тисяч гектарів лісів затоплено, і щонайменше половина з них загине. Десятки тисяч птахів і щонайменше 20 тисяч диких тварин під загрозою загибелі. Очевидно, що Каховське водосховище перетворено на велику могилу для мільйонів живих істот», — зазначив він.

Президент закликав світову спільноту сприяти приверненню уваги міжнародних організацій задля допомоги людям, які залишилися на тимчасово окупованій території, постраждалій від затоплення. Крім того, повідомив про створення міжнародної робочої групи високого рівня, яка займатиметься консолідацією зусиль усього світу для притягнення росії до відповідальності за екоцид в Україні: «Щоб наша країна не залишилася наодинці з 
цією трагедією — з екоцидом. Я впевнений: за достатнього лідерства у світі відповідні інструменти можна створити».

Президент також наголосив на важливості надання допомоги Україні в ліквідації наслідків катастрофи на Каховській ГЕС: «Потрібно, щоб не залишилося жодної пустелі чи руїни, чи мертвої зони після цієї катастрофи. І це можна забезпечити лише спільними зусиллями, разом з екозахисною спільнотою світу, разом із policy makers, разом із лідерами й державами, разом із міжнародними організаціями».

Володимир Зеленський закликав поширювати правду про російський екоцид і спонукати лідерів, держави й міжнародні організації до активних дій: «Будь ласка, давайте разом зробимо так, щоб інших екоцидів більше просто не було. Долучайтеся до нашої спільноти, про яку я сказав, до спільних дій, до наших фахівців. Ми на постійному контакті».

У зустрічі взяли участь понад 60 світових політичних і громадських діячів, а також екоактивісти й журналісти, що висвітлюють екологічну тематику.

Екс-віце-прем’єр-міністр та екс-міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем ви-
словила переконання, що всі екоактивісти солідарні з Україною й готові всіляко допомагати нашій країні конкретними справами, та зауважила, що одним із десяти пунктів запропонованої Президентом України формули миру є боротьба з екоцидом і невідкладні заходи із захисту природи: «Нам потрібна спільна відповідь на ці загрози нашій екології. Нам потрібні механізми покарання за ці злочини проти людяності й проти природи. І, безперечно, підтримка — коштами, знаннями, досвідом, технологіями».

Віце-спікер Європейського парламенту Гайді Гаутала зазначила, що Європарламент має сприяти притягненню винних до відповідальності за знищення дамби Каховської ГЕС, яке, за її словами, є найтяжчим екологічним злочином цієї війни.

Вона додала, що Європарламент продовжить підтримувати Україну в боротьбі за свободу стільки, скільки буде потрібно.

Колишній Президент Ірландії, екс-голова Міжнародного інституту навколишнього середовища та розвитку Мері Робінсон заявила про необхідність діяти рішуче, щоб притягти до відповідальності всіх винних у воєнних злочинах, зокрема й у катастрофі на Каховській ГЕС: «Ми підтримуємо незалежний трибунал щодо злочину агресії, ми в повній солідарності з вами та українським народом».

Володимир Зеленський запропонував провести зустріч на базі Офісу Президента, на якій буде озвучено пропозиції екоактивістів і представлено детальний план дій: «Авжеж, хотілося б запросити вас в Україну, щоб зустріч була дуже практичною й фаховою. Тут потрібен план дій щодо відновлення водосховища, відновлення дамби й подолання наслідків цієї катастрофи».

Президент також за-пропонував представникам екоспільноти долучитися до питання подолання дефіциту води — як питної, так і технічної — у постраждалих від катастрофи регіонах України. Він зазначив, що наслідком браку води може стати дефіцит аграрної продукції, від чого страждатимуть країни Глобального Півдня й деякі європейські держави.

Також Володимир Зеленський провів нараду щодо водозабезпечення Дніпропетровської області, реалізації проектів магістральних водогонів на заміну тим, які живилися з Каховського водосховища, задля забезпечення водою жителів регіону.

За словами начальника Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, підрив дамби призвів до проблем із забезпеченням питною водою жителів міст Кривий Ріг, Марганець, Покров і Нікополь. Припинено роботу водоканалів у Покрові та Марганці — зараз там підвозять воду за допомогою залізничного та автомобільного транспорту.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков розповів, що реалізація будівництва водогонів Карачунівське водосховище—Кривий Ріг—Південне водосховище, Марганець—Нікополь і Хортиця—Томаківка дасть змогу забезпечити якісною питною водою людей у постраждалих районах. Також заплановано розширення мережі свердловин у Дніпропетровській області та проведення реконструкції наявних водогонів.

За інформацією голови Ради оборони Кривого Рогу Олександра Вілкула, води для більшої частини його міста залишилося на півтора місяця — навіть за умови економного споживання.

«До Південного водосховища вже перестала надходити Каховська вода. Рівень у Каховському водосховищі впав нижче нашого водозабору і зараз він уже нижче рівня 12,5 метра, за норми 16,8 метра», — підкреслив Олександр Вілкул.

Підготував Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Дніпропетровська область.

Фото Офісу Президента України.