Про це заявив народний депутат Дмитро Кисилевський (на знімку ліворуч), який був модератором секції про економічну складову відбудови України на конференції «Insourcing the Recovery: залучення українських виробників будматеріалів до реконструкції».

Він підкреслив, що станом на кінець лютого 2023 року, за оцінкою Світового банку, потреба України в матеріалах та роботах з відновлення зруйнованої через війну інфраструктури становить 411 мільярдів доларів. Після руйнування Каховської ГЕС цифра значно зросла. Ураховуючи це, дуже важливе питання — який із двох варіантів відбудови ін-фраструктури буде реалізовано в Україні.

«Перший варіант передбачає, що нашу країну будуть відбудовувати іноземні компанії, привезуть своїх працівників, закуплять за кордоном будівельні матеріали. Що ми матимемо в результаті такої відбудови? У нас буде дуже красива країна, з новенькими будинками, але в них ніхто не житиме», — розповів депутат.

Тому немає сенсу повертатись людині, наприклад, у місто Чернігів, якщо там не працює жодне підприємство. Будинок ця людина отримає, але куди вона ходитиме на роботу?

«Другий варіант відбудови передбачає, що її здійснюватимуть українські компанії, найматимуть для цього українських громадян, закуповуватимуть українські будівельні матеріали. У такому разі ми матимемо країну не тільки відбудовану, а й таку, куди повернуться люди. Переконаний, що немає іншого способу повернути українців з-за кордону, аніж як дати їм безпеку (для цього потрібна Перемога) і роботу», — зазначив Дмитро Кисилевський.

У зв’язку з цим постає ще одне питання: який варіант відбудови вигідний для наших іноземних партнерів? Адже вони значною мірою фінансуватимуть відбудову.

На думку народного депутата, партнерам потрібна заможна Україна, яка не проситиме гроші, здатна сама їх заробити і повернути борги. А ще — країна, яка буде нездоланним бар’єром між російським світом та Заходом.

Дніпропетровська область.

Фото з архіву Дмитра Кисилевського.