Збори також проголосували за припинення повноважень настоятеля Благовіщенської церкви Михайла Товстяка та обрали нового настоятеля священика ПЦУ.

Крім того, релігійна громада звернулася до правоохоронних органів для з’ясування правового статусу храму та земельної ділянки під ним. З 2009 року ця сакральна споруда, пам’ятка історії й архітектури XIX століття та найстаріша мурована будівля міста, перебуває у приватній власності.

Цього року лише три релігійні громади Полтавщини — в Кременчуці, в селі Білецьківка та смт Новооржицьке — змінили юрисдикцію і перейшли з УПЦ до ПЦУ. Тепер до них приєдналися і парафіяни Благовіщенського храму.

Полтавщина, на жаль, пасе задніх у питанні переходу з «московської» церкви до ПЦУ. Дані переходів свідчать: у поточному році змінили церковну юрисдикцію з УПЦ на ПЦУ 28 громад на Вінниччині, 23 громади на Житомирщині, 33 громади Київської області, 52 громади Хмельниччини. Водночас в Чернігівській області, на Херсонщині, Миколаївщині та в Кіровоградській області лише по одній громаді вирішили перейти в Українську церкву.

Чому цей процес так мляво йде в центрі України — на благословенній Полтавщині — питання риторичне. Полтавська обласна рада вже тричі не змогла проголосувати за звернення до Верховної Ради України та територіальних громад області щодо припинення договорів оренди чи користування з релігійними організаціями, які не виконують вимог законів України. Під час останнього голосування, яке відбувалося 30 травня, за проголосували 32 депутати з 84.

Річ у тому, що Полтавська область — край, багатий на газоносні родовища — віддавна була сферою інтересів нині підсанкційних Павла Фукса і Вадима Новинського. Останній — затятий прибічник і спонсор московської церкви в Україні, особисто опікувався Благовіщенською релігійною громадою УПЦ у Лохвиці.

Вочевидь, лобі цих спонсорів московського патріархату в місцевій владі лишається потужним. Тому й питання тотальної заборони УПЦ на території Полтавщини пробуксовує. Однак, як бачимо, громади беруть ініціативу в свої руки та потроху змінюють ситуацію. Полтавська єпархія Православної церкви України сьогодні налічує майже 240 парафій, єпархія УПЦ — 182. Тож роботи попереду ще багато.

Фото автора.