За останні три доби звільнено понад три квадратні кілометри окупованої російськими загарбниками території, повідомляють у Генштабі.

Але поки що ЗСУ «моніторять» слабкі місця оборони ворога та розхитують її. У коментарі Центру аналізу європейської політики американський генерал Бен Ходжес висловив думку, що поточні події на фронті та успіхи нашої армії — це лише проміжний етап у підготовці головного удару «броньованим кулаком», який по-справжньому буде дошкульним для рашистів. Він також наголосив, що зараз командування ЗСУ провело «чудову роботу із захисту інформації», яка і далі має тримати ворога у стані невизначеності.

Також Ходжес вважає, що, найімовірніше, Головнокомандувач ЗСУ Залужний дав добро на початок активних дій на фронті лише після того, як були досягнуті три базові умови: 1) накопичення достатньої вогневої міці (бронетехніка, артилерія, ППО та інженерне забезпечення) для прориву лінії оборони окупантів загалом та розрізання сухопутного коридору росіян, зокрема на Крим; 2) достатній рівень деградації оборони, тилового забезпечення і логістики окупантів, а головне — рівень дезорієнтованості командування армії рф щодо цілей і строків майбутньої контрнаступальної операції ЗСУ; 3) погодні умови, сприятливі для активних дій, зокрема сухість землі, щоб витримати важкі бронемашини західного зразка.

Своєю чергою Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у Телеграмі повідомив, що напередодні чергового «Рамштайну» обговорив оборонні потреби України та розповів про ситуацію на основних напрямках фронту голові

Об’єднаного комітету начальників штабів США генералу Марку Міллі. «Важливо посилити протиповітряну оборону, артилерію і спроможності для контрбатарейної боротьби», — написав Залужний.

Тим часом Вашингтон у вівторок оголосив про новий пакет військової допомоги для Києва вартістю 325 мільйонів доларів. Про це повідомили у Мінобороні США. До нього входять «критично важливі засоби протиповітряної оборони, додаткові боєприпаси для систем HIMARS, артилерійські снаряди, протитанкова зброя, броньована техніка та інше обладнання, необхідне для зміцнення сил України на полі бою».

У Пентагоні уточнили, що йдеться про боєприпаси для зенітно-ракетних комплексів NASAMS, зенітні комплекси Stinger і протитанкові комплекси Javelin, 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди; 15 бойових машин піхоти Bradley і 10 бронетранспортерів Stryker, протитанкові комплекси AT-4, понад 22 мільйони боєприпасів до стрілецької зброї та гранат, підривні боєприпаси для розмінування місцевості, засоби тактичного захищеного зв’язку, а також запасні частини та інше польове обладнання.

Велика Британія теж оголосила про новий пакет військової допомоги Україні вартістю 92 мільйони фунтів стерлінгів (107,5 млн євро), спрямований на зміцнення ППО. У межах пакета Київ отримає радари для захисту від невибіркових російських ударів, а також гармати та значну кількість боєприпасів.