Перспективи ухвалення Угоди про асоціацію з Європейським Союзом обговорювали вчора під час круглого столу представники різних політичних сил.

Зокрема, народний депутат від Партії регіонів Олег Зарубінський заявив, що його фракція готова голосувати лише за той законопроект, який передбачає лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко за кордоном, а не її звільнення. «За законопроект, в якому йдеться про те, що люди, які реально хворіють і не в змозі вилікуватися в Україні, можуть отримати допомогу за кордоном, але вони повинні нести відповідальність за всіма зобов’язаннями перед державою, ми готові проголосувати», — наголосив він.

Народний обранець вважає, що опозиція під приводом лікування Тимошенко хоче її звільнити. Це питання, на його думку, повинно розглядатися, приміром, у форматі перерви, але від покарання вона не має бути звільнена, тим більше, що судом присуджена достатньо велика матеріальна компенсація.

Європа, на думку парламентарія, від питання Тимошенко не відмовиться, бо це серйозний важіль впливу на Україну, зокрема, на владу. «Питання Тимошенко не вважаю принциповою позицією. Нині вимоги висуваються в декларативному плані, бо ні в юридичній та в ніякій іншій площині не можна їх висувати до іншої сторони, якщо мова йде про асоціацію, а не про вступ в ту чи іншу структуру. Вимоги можна висувати, наприклад, до Греції, якій надали допомогу в 240 мільярдів євро. А з Україною треба домовлятися», — зазначив О. Зарубінський.

Він переконаний, що Угода буде підписана, та сподівається на позитивний результат роботи робочої групи в парламенті щодо вирішення питання з лікуванням засуджених за кордоном.

Народний депутат від фракції ВО «Батьківщина» Андрій Шевченко наголосив, що його фракція готова підтримати будь-який законопроект, котрий буде погоджений із місією Кокса—Квасневського і дасть можливість підписати Угоду про асоціацію. «Нині ми не бачимо волі Партії регіонів підтримати жоден існуючий законопроект», — сказав він.

Історія з підписанням Угоди про асоціацію з Євросоюзом, за його словами, не завершена, можна говорити тільки про проміжні висновки. Поки що результати невтішні. Проте шанс на позитивний результат саміту у Вільнюсі залишається. Для вирішення цього питання потрібно ухвалити необхідні закони найближчим часом.

Народний депутат від фракції ВО «Свобода» Андрій Іллєнко вбачає у діях влади зміну євроінтеграційного вектора в бік Росії. «Питання Юлії Тимошенко потрібно вирішити в будь-якому випадку. Все залежить від Віктора Януковича. Вже не важливо, чи подобається комусь Тимошенко, чи ні, але це питання має бути вирішено», — підкреслив він. Якщо Угода про асоціацію буде підписана, вважає народний обранець, це допоможе геополітичному розвитку України. «Я впевнений, що не має бути завищених очікувань. Це не означатиме рай на землі, але це буде великий крок на шляху розвитку нашої країни. Це дасть визначеність геополітичному вибору України», — зазначив парламентарій.

А. Іллєнко переконаний: якщо підписання Угоди буде перенесено, то доведеться все починати з нуля. До того ж тиск з боку Росії посилюватиметься, що може призвести до ліквідації державності.

Народний депутат від фракції «УДАР» Валентин Наливайченко вважає, що Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі треба розглядати з точки зору національних інтересів, можливості торгувати на ринку ЄС. Нині, на його думку, всі важелі має українська сторона.

На знімку: народний депутат України Валентин Наливайченко, експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава, народні депутати України Олег Зарубінський, Андрій  Іллєнко.

Фото Сергія Ковальчука.