Участь голови обласної ради Віолети Лабазюк у роботі Конгресу самоврядування Ініціативи трьох морів розширила можливості співробітництва для органів місцевого самоврядування краю.

Налагодити економічні зв’язки, проторувати торговельні шляхи, поділитися досягненнями в галузі науки і техніки, познайомити з культурою та мистецтвом — до цього хмельничани прагнули завжди, усіляко намагаючись знайти своє місце у європейській родині. Тішились успіхами. Намагалися вирішувати проблемні питання... Але справжню міць цих зв’язків відчули в час війни. Яскравою ілюстрацією того, як вони розвивалися, стали українсько-польські відносини. Обидві сторони пройшли шлях від гуманітарних вантажів, які дружній народ почав надсилати буквально з перших днів російської агресії, до військової підтримки й співпраці на різних рівнях влади. Зокрема, Хмельницька обласна рада, її очільниця Віолета Лабазюк тепер активно комунікують з представниками місцевої влади у регіонах Польщі.

— Знаковою для нас стала зустріч на Міжнародному саміті лідерів українських та іноземних міст, громад, регіонів, що відбувся у Києві, з друзями та партнерами Хмельниччини — віцемаршалком Люблінського воєводства Збігнєвом Войцеховським та маршалком Куявсько-Поморського воєводства Пьотром Цалбецкі і його командою. З ними говорили про налагодження конструктивної співпраці та партнерства між нашими регіонами, — розповіла Віолета Лабазюк. — Тоді ж я отримала запрошення до Любліна на Конгрес самоврядування Ініціативи трьох морів.

Голова обласної ради Віолета Лабазюк та маршалок Люблінського воєводства Ярослав Ставярський започаткували міжрегіональне співробітництво Хмельницької області та Люблінського воєводства.

Ініціатива Тримор’я — міжнародна економічно-політична платформа співпраці між 12 країнами Євросоюзу, розташованими на осі трьох морів — Балтійського, Адріатичного та Чорного. Це формат співпраці між органами самоврядування держав-учасниць Тримор’я, створений за ініціативою Люблінського воєводства. Документ про створення цієї мережі, так звану Люблінську декларацію, уклали у 2021 році. Наразі заявки на приєднання до неї подали 22 регіони із шести країн Центральної та Східної Європи. Відповідну заяву подала й Хмельниччина. Від України у конгресі також взяли участь представники Закарпатської, Рівненської, Львівської та Одеської областей.

Для того, щоб визначити, якою має бути подальша міжнародна співпраця в рамках Ініціативи трьох морів, її учасники зібралися на конгрес. З-поміж іншого провідними темами стали ті, що пов’язані з енергетичною безпекою та безпекою в регіоні, а також викликами, з якими стикається Ініціатива у контексті співпраці з Україною.

— Спільно ми шукали рішення для доповнення відсутніх залізничних сполучень мережі TEN-T, а також підсумовували проєкти, реалізовані на кордонах України з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією, — поділилася враженнями Віолета Лабазюк. — Відбулася жвава дискусія в контексті війни та пошуку фінансових інструментів, необхідних для відбудови України. Важливою темою була й енергетична безпека — інфраструктурна й екологічна. До дискусії долучилися міністри з Естонії, Литви, Латвії, Румунії та України. Мені ж довелося взяти участь у дебатах регіонів на тему «Мережа регіонів трьох морів — майбутнє та виклики».

Разом з маршалком Люблінського воєводства Ярославом Ставярським, маршалком Підляського воєводства Артуром Косіцьким, віцепрезидентом повітової ради Марамурешем Дору Лазаром і колегами із Закарпатської та Львівської областей говорили і про поточні проблеми, що породила війна, і про майбутній розвиток макрорегіональної співпраці в контексті нової геополітичної ситуації.

Голова Хмельницької обласної ради розповіла представникам європейської спільноти про те, як з перших днів війни Хмельниччина стала гуманітарним тилом для всієї країни та другою домівкою для сотень тисяч переселенців. У цьому допомогла співпраця з місцевими, всеукраїнськими та міжнародними організаціями і регіонами-побратимами. Спільними стараннями обласній раді вдається підтримувати роботу двох гуманітарних штабів.

— Від початку повномасштабного вторгнення область прийняла з інших регіонів України понад 385 тисяч переселених осіб, зокрема й тих, хто перебував на території області проїздом. Зараз розміщені на тимчасове проживання майже 90 тисяч осіб. Крім того, наш край прийняв понад 60 релокованих підприємств з окупованих ворогом територій. Але кожен день війни ставить перед нами нові завдання. Тож сподіваюся, що і завдяки конгресу спільно з партнерами нам вдасться реалізувати ще чимало важливих для Хмельниччини проєктів, — повідомила Віолета Лабазюк.

Результатом роботи конгресу стало підписання угоди, до якої долучилася й Хмельниччина. Вона передбачає розбудову інфраструктури регіонів, реалізацію проєктів у транспортній, енергетичній і цифровій сферах, а також створення інструментів для кращого використання європейських фондів, національних ресурсів та інвестиційного фонду Тримор’я для розвитку підприємництва, зокрема малого і середнього бізнесу, міжнародної торгівлі, взаємообміну у сферах культури, мистецтва, туризму тощо.

— Наш регіон має великий потенціал для розвитку, потужну економіку, він — один з лідерів в аграрному секторі країни, успішно розвиваємо інноваційну інфраструктуру. І ми зробимо все, щоб Хмельниччина долучилася до співпраці в рамках угоди про економічну мережу регіонів Тримор’я та мала можливість обмінюватися економічним досвідом, налагоджувати контакти та розвивати всі сфери життя, — підсумувала голова обласної ради.

Хмельниччина долучилася до підписання угоди про економічну мережу регіонів Тримор’я.

Добрі наміри втілюються у життя. Так, після візиту голови обласної ради до Польщі започатковано міжрегіональне співробітництво Хмельницької області та Люблінського воєводства. Під час зустрічей з маршалком Люблінського воєводства Ярославом Ставярським, віцемаршалком Збігнєвом Войцеховським та заступником люблінського воєводи Болеславом Гзиком Віолета Лабазюк повідомила: «Насамперед нас цікавить польський досвід і співпраця у галузях охорони здоров’я та освіти. Ми готові його переймати. Але, крім того, з польськими колегами обговорили програми підтримки родин переселенців, які проживають і в Любліні, і на Хмельниччині. Важливим для обох сторін є розвиток бізнесу та налаштування ефективних логістичних шляхів. Вдячні також керівникам воєводства за готовність допомогти з психологічною реабілітацією переселенців та військових, підтримувати нашу економіку та на своєму рівні сприяти вступу України до ЄС.

Ми розуміємо, що у Польщі та України спільні завдання: згуртування, боротьба за європейські цінності, перемога над ворогом та відновлення України. Планів на подальшу співпрацю багато. Будемо поступово реалізовувати задумане і готуємось до підписання меморандуму про співпрацю та взаєморозуміння між нашими регіонами. За час війни ми дізналися, що таке справжні друзі та союзники. Знаємо, що таке підтримка та допомога. За це ми безмежно вдячні не тільки полякам і американцям, а всім міжнародним партнерам, які допомагають нам вистояти у цей нелегкий час».

Хмельницький.

Фото надані прес-службою Хмельницької облради.