Народний депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх запропонував легалізувати доходи юридичних та фізичних осіб. Відповідний законопроект він нещодавно зареєстрував у Верховній Раді.

Згідно з документом, протягом року юридичні та фізичні особи — громадяни України можуть задекларувати доходи: гроші, цінні папери, рухоме і нерухоме майно, майнові права, об’єкти за кордоном, з яких не були сплачені податки. Декларація, подана до Міністерства юстиції, повинна містити інформацію про суб’єкта легалізації, перелік майна, його місцезнаходження та вартість. Протягом 10 днів міністерство видаватиме свідоцтво про легалізацію доходів, оплата за яке становитиме один відсоток від вартості офіційних активів.

Відповідальність за легалізацію доходів пропонується покласти на Міністерство юстиції, яке прийматиме декларації від громадян, у тому числі тих, які проживають за кордоном. Надані дані не підлягають перевірці контролюючих органів. Відповідно до проекту закону, Мін’юст визначатиме перелік осіб, котрі отримають доступ до декларацій про доходи. Вони нестимуть персональну відповідальність за розголошення інформації.

Крім того, документ звільняє суб’єктів від зобов’язання розкривати джерела отримання доходів. Легалізація доходів не допускається, якщо їх отримання пов’язане із вчиненням тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, життя, здоров’я і волі особи, миру і безпеки людства, міжнародного правопорядку; зі сферою обігу наркотичних засобів.

Також суб’єкти зможуть без обмежень користуватися і розпоряджатися об’єктами власності та розміщувати гроші в іноземних банках без отримання дозволу Нацбанку.

Таким чином, держава гарантує, що проти суб’єкта легалізації не порушуватиметься кримінальна справа та не розпочинатиметься адміністративне провадження з підстав порушення податкового чи іншого законодавства у зв’язку з одержанням задекларованих доходів. Однак Мін’юст зможе надати інформацію з декларації правоохоронним органам за рішенням Верховного Суду, якщо проти особи буде порушено кримінальну справу, не пов’язану з легалізацією. За інші випадки розголошення інформації посадових осіб Мін’юсту можуть позбавити волі на термін до п’яти років.

Г. Смітюх прогнозує, що в рік легалізації доходів державний бюджет додатково отримає від 3 до 3,5 мільярда гривень.

Як йдеться у пояснювальній записці, за різними оцінками, тіньовий сектор в економіці країни становить від 30 до 50 відсотків валового внутрішнього продукту. Це суттєво стримує розвиток національної економіки, підприємницької діяльності, створює можливості для дальшого поширення корупції, вчинення інших правопорушень.

Протягом останніх десяти років легалізація тіньового капіталу була проведена й у країнах Європейського Союзу і дала відчутні позитивні результати. Вона, зокрема, сприяла суттєвому збільшенню податкових надходжень до державного та місцевих бюджетів, легалізації існуючих та створенню нових робочих місць, збільшенню реальної, легальної заробітної плати, підвищенню рівня захищеності підприємницької діяльності. Тому, вважає парламентарій, саме ухвалення Закону «Про легалізацію доходів юридичних та фізичних осіб» сприятиме створенню цивілізованих умов реалізації в Україні права на підприємницьку діяльність, виведення доходів громадян зі сфери тіньової економіки, зниження злочинності та корупції тощо. Все це стане позитивним фактором удосконалення державної регуляторної політики.