Цьому була присвячена нарада за участі народних депутатів України, віцепрем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, керівників профільних міністерств, очільників області, районів та громад. На їхню думку, робота центру повинна охопити всі сфери життя.

«Координаційні центри підтримки цивільного населення мають стати своєрідним єдиним вікном, куди сходиться вся інформація. Про запити на місцях та надавачів послуг. Місцевих, регіональних, всеукраїнських та міжнародних. Всі вони будуть заведені під цей центр. І тоді, якщо потрібно буде психологічно підтримати родину, на місцях матимуть інформацію, куди подзвонити», — розповіла Ірина Верещук, додавши, що такі центри мають ще до першого липня створити при ОВА в усіх регіонах країни.

Завдання кожного — оперативно реагувати на те, що хвилює постраждалих від війни людей. Будуть охоплені соціальний, медичний, освітній, психологічний та побутовий напрями. 

За словами начальника Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, представники центру збиратимуться за потреби, але не рідше разу на місяць. Вивчатимуть запити з громад, пропонуватимуть варіанти вирішення. Над їх реалізацією напряму працюватимуть із центральною владою.

Як зазначив народний депутат Роман Каптєлов, центр включатиме представників громади, міністерства та обласної влади. Такий підхід дасть змогу швидше реагувати на проблемні питання та екстрені ситуації.

«Основні гострі питання, які були порушені на нараді: включення деяких громад області до списку тих, в яких тривають бойові дії, проблеми оплати сімейним лікарям у селах, фінансування створення проектних документів для громад, щоб забезпечити фінансування на відновлення житла ВПО, забезпечення доступу до єдиного державного реєстру, а також створення реєстру ветеранів. Нарада виявилася плідною платформою для обговорення цих актуальних питань та вироблення відповідних рішень», — підкреслив парламентарій.

Дніпропетровська область.

Фото Дніпропетровської ОВА.