Виклики сьогодення — часом сумні й навіть трагічні — водночас відкривають для України чимало можливостей і перспектив щодо її особливої ролі у цивілізаційному розвитку. Тому важливо знати вже тепер: яке майбутнє ми бачимо, і що треба зробити, щоби зміни на краще стали реальністю? Пошуку відповідей на ці запитання було присвячено «Форум майбутнього», який відбувся за участю Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка.

«Одна із цілей ворога — зробити так, щоб в України не було майбутнього, — зазначив Олександр Корнієнко. — А ми повинні робити все, щоб воно було! Тому про це маємо думати і говорити вже зараз, зокрема, заради максимально швидких та ефективних повоєнних реформ.

Та політика, яка в нас є і буде після війни — це виборча демократія, що є ознакою європейської країни, яка може претендувати на членство в ЄС. І про наше політичне майбутнє повинні якраз говорити в контексті вступу до Європейського Союзу.
Заради цього майбутнього маємо також працювати над реформами оплати праці державного сектору та політичних партій».

У своєму виступі на першій з панельних дискусій — «Майбутнє політики» Олександр Корнієнко підтримав ідею справедливості організації політичного життя як ознаку сильної демократії.

Один зі складників такої справедливості — коли кожний громадянин через податки підтримує саме ту партію й громадську організацію, програму якої він поділяє. Отже, є ймовірність, що досить скоро це із категорії майбутнього стане реальністю.

Олександр Корнієнко назвав низку факторів, що впливатимуть на майбутнє нашої країни.

«Насправді в демократичній країні, якою є Україна, опозиція не менш впливова, ніж влада. На політику впливатиме боротьба ідеологій. Друге питання, на жаль, породжене війною, — це економіка, і питання її відбудови має бути предметом дискусії: як піднімати економіку, як спільно витрачати гроші, як обходитися з податками, якою має бути участь держави у розвитку економіки тощо».

Третій фактор, за словами Олександра Корнієнка, — вступ України до Європейського Союзу. Отже, ми маємо поступово переходити до того, що в Україні має бути низка політичних партій, які відповідатимуть європейській ідеології.

Останній чинник — демографічний. Він суто український і пов’язаний із тим, що українські політики найближчими роками мають бути орієнтовані на молодь.

Офіційними опонентами Першого віцеспікера на форумі були політологи Володимир Фесенко і Валентин Гладких.

...Якщо ми, українці, хочемо кращого майбуття для своєї країни, для себе, то його слід планувати й проговорювати вже зараз. Таку спільну думку учасників форуму — політиків, провідних експертів, науковців, громадських діячів — висловив організатор заходу, голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.

«Чи є спільне майбутнє в українців? Дивне питання наче, — зазначив Олесь Доній. — Звісно, у кожної живої людини є його індивідуальне завтра. Та в процесі підготовки «Форуму майбутнього» з’ясувалося, що про спільне майбутнє багатьом замислюватися болісно важко.

«Хіба можна говорити про майбутнє, поки ми не перемогли росію?», «Зараз важливо воювати, а про майбутнє поговоримо після Перемоги» — такі коментарі лунають досить часто.

Звісно, Перемога над фашистською росією — наша надважлива мета, яку кожен на своєму місці намагається наблизити. Та чи означає це, що ми не можемо думати, говорити про майбутнє, планувати майбутнє? Адже майбутнє насправді починається не за 10—15 чи 20 років, майбутнє починається за секунду. І той, хто не планує майбутнього, отримуватиме його менш якісним, аніж той, хто його планує. Жорсткий закон. Зрештою, на фронті теж: військові операції спочатку плануються, а потім здійснюються».

На форумі, відкриттю якого не завадила навіть чергова повітряна тривога, відбулися презентації проєктів — переможців конкурсу «Візуальні проєкти майбутнього». Першим презентував дослідження «Сильна демократія для України» громадський діяч Руслан Рохов. Віталій Кулик виклав тези своєї роботи «Розподіл росії». Президент Української академії наук Олексій Оніпко поділився розробкою «Українські інновації». Василь Воскобойник представив проєкт «Візія-2033. Збереження та розвиток трудових ресурсів України». Дослідження Петра Щербини проведено за темою «Майбутня візія деокупованого Ірпеня». Сергій Ткаченко дослідив тему «На вістрі майбутнього», а Андрій Атрощенко — «Професії для старшокласників».

Загалом «Форум майбутнього» зібрав сузір’я яскравих особистостей, котрі за чотири години обговорень висловили безліч важливих меседжів.

Одну з таких узагальнюючих ідей висловив засновник Благодійного фонду «Омріяна Країна» Олексій Толкачов: «Моя позиція цього разу була трохи жорсткою: «Якщо любов до людей не стане основною ідеєю України, якщо щастя не буде метою України, то після Перемоги така держава стане непотрібною самим громадянам». Люди звідси виїдуть в ті країни, де створюються передумови для щастя, і людей люблять. Але в України є унікальний шанс стати саме цивілізаційним провідником».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.