У конференції взяли участь народні депутати, представники провідних наукових і культурних установ, міжнародні експерти, журналісти, стала ще одним майданчиком для презентації проектних ідей та обговорення планів відновлення і подальшого розвитку держави, що мужньо бореться з російськими окупантами за свою землю, свою незалежність і від початку повномасштабного вторгнення, за словами Голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, стала «місцем, де обстоюють наші цінності, де захищають нашу свободу, де пишуть майбутнє Європи».

Як наголошували у своїх виступах учасники конференції, важливу роль у відбудові зруйнованої загарбниками країни, що переживає варварські російські атаки на інфраструктуру і цивільне населення, травмоване масовими звірствами окупантів, має відігравати культура. Обмін досвідом та думками щодо напрямків і комплексів ініціатив відбувся на двох площадках конференції — «Культурна і регіональна політики в Україні: рушії повоєнного розвитку» і «Креативний потенціал економіки культури».

Під час обговорення механізмів розвитку голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики  Микита Потураєв зазначив, що для повоєнної відбудови України як у сфері економіки, так і на шляху відновлення людського потенціалу важливим елементом є саме креативні індустрії.

«Креативні індустрії можуть не просто дати можливість знайти себе у новому мирному житті для тисяч ветеранів цієї жахливої війни, яку веде росія на знищення української держави, — креативні індустрії можуть допомогти у соціальній, психологічній, реабілітації», — зазначив Микита Потураєв.

Народний депутат висловив упевненість, що після війни Україна дивуватиме Європу та світ своїм мистецтвом.

«Це будуть книжки, це будуть кінострічки, театральні вистави, нові музейні надсучасні експозиції, відеоігри та інше. Проте на сьогодні ми стикаємось з тим, що перше, чим ми займатимемося після Перемоги, буде відновлення зруйнованого, бо росіяни прийшли на нашу землю, щоби цілеспрямовано знищувати українську культуру, українську національну культурну ідентичність», — наголосив голова комітету та ще раз підкреслив, що першочерговим завданням у повоєнний час буде відновлення «культурної екосистеми».
На цьому шляху, зауважив депутат, Україна сподівається на спільні дії з міжнародними партнерами.

«Для нас це дуже важливо. З одного боку, ми констатуємо, що українська культура зробила значний внесок у розвиток людського потенціалу. І сьогодні цей внесок матеріалізується на фронтах, у тилу, волонтерстві. Нині кожен українець, кожна людина, яка живе в Україні, демонструє людське в людині. І, на мій погляд, це і є основним мірилом самої культури, її стану, її величі, її розвитку. Тому що цим ми категорично відрізняємося від рашистів, цим ми входимо у європейський простір, цим ми демонструємо нашу значущість, нашу потужність і наші можливості. З іншого боку, у повоєнній відбудові України нам би дуже хотілося, щоб окрім такого людського потенціалу, велику роль у відбудові, у наповненні внутрішнього валового продукту несли і українські культурні індустрії. Наше зібрання і спрямоване на те, щоб обговорити ці питання», — наголошує директорка Інституту культурології НАМ України, академік Ганна Чміль.

Заступник генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Ернесто Оттоне Рамірес, вітаючи учасників конференції, підкреслив, що ЮНЕСКО твердо вірить у фундаментальний внесок митців у зміцнення соціальної згуртованості та підвищення стійкості громад.

«Особливо в надзвичайних ситуаціях люди звертаються до мистецтва і культури, щоб знайти в них силу, почуття приналежності, надію і солідарність. Від початку війни в Україні ЮНЕСКО працює над підтримкою митців та працівників культури в Україні. Завдяки партнерству з Музеєм сучасного мистецтва України та Фінською неурядовою організацією «Artists at Risk» («Митці в небезпеці») ми зробили внесок у продовження мистецької творчості та доступ до культурного життя в Україні, фінансували творчі проєкти», — зазначив представник міжнародної організації.

Ернесто Оттоне Рамірес повідомив, що ЮНЕСКО всіляко підтримує митців-переселенців та виступає із закликами щодо гуманітарної допомоги українським діячам культури.

У роботі конференції, яку організували Інститут культурології Національної академії мистецтв України спільно з Інститутом філософії імені Г. Сковороди НАН України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Фундація «Суспільність», Центр розвитку «Демократія через культуру», взяли участь представники наукових та культурних інституцій з Австралії, Великої Британії, Іспанії, Сербії.

Фото зі сторінки Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики у Фейсбуці.