«Чоловік до смерті побив дружину», «П’яна мати побила однорічного сина за капризи», «Убив дружину і наклав на себе руки»... Це лише деякі заголовки регіональних новин за останні тижні, що свідчать про наявність гострої проблеми побутового насильства, проти якого суспільству слід невідкладно виробити відповідні запобіжники.

Шляхи протидії побутовому насильству обговорили й подали результати та плани роботи в цьому напрямі представники Верховної Ради, міністерств та інших органів влади, Офісу Генпрокурора, міжнародних і громадських організацій.

«Насильство агресора проти нашої держави — не привід забувати про побутове насильство в нашому суспільстві: у наших родинах, на наших вулицях, у наших домівках. Воно нікуди не поділося, бо рівень тривожних розладів, на жаль, зростає. Там, де в мирний час закінчилося б сваркою, може статися бійка та навіть загибель...», — заявила перша леді Олена Зеленська (на знімку) на засіданні Урядової комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Заступниця голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції ТОТ України, національних меншин і міжнаціональних відносин Неллі Яковлєва (на знімку) повідомила, що нині у Верховній Раді України на розгляді перебуває декілька законопроектів щодо змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінальний процесуальний кодекс щодо імплементації Стамбульської конвенції з метою вдосконалення правових механізмів протидії домашньому насильству.

За словами заступниці голови парламентського комітету, нині в Україні фіксується зростання кількості заяв про вчинення домашнього насильства і, враховуючи воєнні обставини, підхід до протидії цій тенденції має бути комплексний, включаючи зміни до законодавства.

«Парламент завжди конституційною більшістю підтримує законопроекти, пов’язані із запобіганням домашньому насильству. Водночас для депутатів важливо, щоб норми, які ми приймаємо, були ефективними та дієвими на практиці заради притягнення винних до відповідальності, відновлення справедливості для жертв та подальшого захисту їх прав», — наголосила Неллі Яковлєва.

«Подолане насильство —  не лише те, яке покарано, але й яке взагалі не сталося, якому ми запобігли. Важливо, щоб кожен посадовець і взагалі кожна людина на своєму місці стали такими запобіжниками», — наголосила Олена Зеленська.

Фото зі сторінок у Фейсбуці Олени Зеленської та Неллі Яковлєвої.