Участь у ній візьме постійна делегація Верховної Ради.

Без обговорення українських питань сесії ПАРЄ вже давно не відбуваються, і це не дивно. Неспровокована агресія росії проти нашої держави вимагає консолідованої реакції міжнародного співтовариства, і роль Парламентської Асамблеї Ради Європи у цьому контексті дуже важлива. Напередодні сесії «Голос України» запитав у голови української делегації в ПАРЄ, народного депутата Марії Мезенцевої (на знімку), які саме питання, дотичні до ситуації у нашій державі, розглядатимуться, над чим працюватиме наша делегація?

— Під час сесії основними резолюціями, які стосуватимуться нашої держави, будуть політичні наслідки агресії російської федерації проти України та питання участі російських та білоруських спортсменів в Олімпіаді-2024 в Парижі.

Важливою подією протягом сесії від української делегації буде захід під назвою «Повернімо оркестр додому», який стосуватиметься питання повернення українських військовополонених через історію військового оркестру 36-ї морської бригади та жінок-військовополонених.

Під час цієї сесії Бюро Асамблеї також дасть старт трьом українським ініціативам — про роль молоді в оновленні демократії, яка подана Євгенією Кравчук, про співучасть білорусі у викраденні українських дітей, яка подана Олександром Мережком, а також про вплив приватних військових та безпекових компаній на права людини, яка подана Оленою Хоменко.

У рамках Комітету з юридичних питань та прав людини почнеться робота над доповіддю про 90-ті роковини Голодомору, який я ініціювала, і цю ініціативу підтримали багато колег з ПАРЄ. Для нашої держави це визнання справедливості для мільйонів українських сімей !

Крім того, під час сесії буде присутній міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, якому українська делегація матиме нагоду поставити усі питання, а також відбудеться спеціальний захід від угорської делегації щодо українського Закону «Про національні меншини», — повідомила Марія Мезенцева.