Під час проведення судилища в рф над військовослужбовцями батальйону «Азов».

Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Андрій Задорожний наголосив, що так званий «судовий процес» над військовослужбовцями батальйону «Азов» вкотре підтверджує той факт, що ми воюємо з державою, яка не має нічого спільного з цивілізованим демократичним світом.

Нагадаємо, що в рф розпочалось цинічне слухання «справи» щодо 22 українських військовослужбовців із батальйону «Азов». Особливої уваги заслуговує факт перебування на лаві підсудних вісьмох жінок, які готували їжу в тиловому забезпеченні під час дислокації військовослужбовців у місті Маріуполі.

«Це слухання не має жодних правових підстав, адже відповідно до норм міжнародного права особи, які входять до складу збройних сил сторони, що перебуває в конфлікті, вважаються комбатантами, — заявив А. Задорожний. — Такі особи мають військовий імунітет і не несуть персональної відповідальності за воєнні дії відносно військових об’єктів чи комбатантів протилежної сторони».

Відтак, за словами голови комітету, про жодне засудження наших героїв не може йти мова, а дії країни-агресора є протизаконними й антидемократичними.

«Ми обов’язково повернемо всіх наших захисників і докладемо максимум зусиль для створення трибуналу, який справедливо оцінить злочинні дії вищого військово-політичного керівництва російської федерації та призначить покарання всім, хто дійсно того заслуговує», — підкреслив А. Задорожний.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, коментуючи цей влаштований кремлем цинічний фарс, зазначив, що для росії — це чергове судилище собі на втіху. Для України і світу — це підтвердження, що рф намагається перетворювати українських героїв у злочинців.

«Країна-агресор цинічно звинувачує українських захисників у так званій «причетності до терористичної організації» та «участі в акціях з повалення влади у «днр», — зазначив Омбудсмен. — Наскільки потрібно боятися «Азову», щоб за надуманими статтями судити навіть кухарів?!»

За плечима наших героїв — захист українського Маріуполя, врятовані життя цивільних, оборона «Азовсталі», ночі й дні під російськими обстрілами з усіх видів озброєння, ворожий полон.

Але всупереч міжнародному праву рф загрожує їм покаранням від 15 років до довічного ув’язнення.

«росія» і «справедливе правосуддя» не мають нічого спільного. Світ має реагувати на такі ганебні судилища українських захисників. Адже очевидно, що на лаві підсудних мають опинитися не ті, хто захищається, а ті, хто спричинив агресію, хто зі зброєю вдерся на чужу землю і хто танками приїхав на територію незалежної держави! Справедливість і правда мають перемогти!» — наголосив Д. Лубінець.

Наступне засідання призначили на 28 червня — День Конституції України.

Фото зі сторінки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Фейсбуці.