Перші тонни озимого ячменю намолотили на Одещині в селі Муравлівка Ізмаїльського району. Як розповідається у відеосюжеті, викладеному на YouTube-каналі «Фермер Бессарабії», вологість зібраного прийнятна, 12-14%. Натури немає — колосок дуже щуплий. Вегетативну масу вигнало, але опадів, щоб налилося зерно, не вистачило. Високі температури повітря наблизили термін збирання.

Загалом ситуація для колосових у масштабах усієї країни доволі сприятлива. Тож аграрії сподіваються, що врожайність буде принаймні на рівні минулого року, коли усереднений намолот з гектара озимого ячменю становив 33 центнери. Хоча ця культура відносно недорога і невибаглива у вирощуванні, проблемою для господарств залишаються низькі ціни на ячмінь усередині держави, які з наближенням масового збирання можуть ще більше впасти. Дається взнаки обмеженість ринків збуту, зокрема через спроби рф блокування українського експорту з чорноморських глибоководних портів Одещини.

Тим часом, Україна скоротила площі під озимими зерновими. Клин під урожай-2023 зменшився передусім через повномасштабне вторгнення росії, заміновані поля та бойові дії. До того ж частина земель опинилася під тимчасовою окупацією. Згідно з даними Держстату, озимою пшеницею восени засіяно 4 млн 217 тис. гектарів (64,5% до площ під урожай-2022). Озимий ячмінь займає 546,2 тис. га (56,4%), жито — 80,4 тис. га (74,1%).

ТИМ ЧАСОМ

Мільйони тонн у надважких умовах

Держстат оприлюднив підсумкові дані минулорічних жнив.

За офіційною інформацією, зернових та зернобобових в Україні торік зібрано майже 53,9 млн тонн (62,6% до показника 2021-го) — з 12,17 млн га (76,1%). Зокрема, пшениці — 20,7 млн тонн (64,5%), ячменю — 5,6 млн тонн (59,4%), кукурудзи — 26,2 млн тонн (62,2%).