Їх в області десятки тисяч: окрім 1094 офіційно зареєстрованих фермерських господарств, це ще й приблизно 400 сільгосппідприємств різних форм власності, майже півсотні кооперативів та 170 переробних підприємств. На Сумщині також діє понад 123 тисячі селянських домогосподарств, чимало представників яких вважають День фермера своїм професійним святом.

В обласній військовій адміністрації підкреслюють: попри війну та пов'язані із нею виклики аграрії Сумщини утримують досить високі виробничі показники. Зокрема, минулого року валовий збір пшениці становив у регіоні понад мільйон тонн - це на 7,4% більше, ніж попереднього довоєнного року. Зібрано 1,2 мільйона тонн олійного насіння - це на 20 відсотків більше, ніж у 2021-му. Такі обсяги в ОВА називають "рекордними". Зазначається, що нинішнього року на Сумщині засіяли усі заплановані площі. Зібраного із них збіжжя однозначно вистачить не лише для того, аби повністю забезпечити регіональні потреби, а й для формування товарного фонду та відвантаження продукції на експорт.

На форумі відбулися панельні дискусії, учасники яких обговорили із фахівцями проблеми кредитування для сільськогосподарських виробництв, критерії участі у державних та грантових програмах, що працюють з метою підтримки фермерського руху.

Сумська область.

Фото з сайту sm.gov.ua