Саме це ми помічаємо в нашій державі, де антикорупційна система поступово набирає обертів. Про це заявила голова парламентського Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна (на знімку).

«Антикорупційна система потроху робить свою роботу. Наприклад, за останні 3,5 роки Антикорупційний суд відправив за ґрати у 32 рази більше суддів-хабарників, ніж за всі попередні роки незалежності. Можна твердити, що корупційна безкарність поступово руйнується», — сказала парламентарій.

За її словами, треба не «продавати» інвесторам привабливість України, а зробити Україну привабливою для інвесторів на практиці.

«Для цього ми передусім маємо звернути увагу на подолання корупції в правоохоронних органах. За останні пів року в НАБУ і у Спеціалізованої антикорупційної прокуратури були кейси в цьому напрямку. Також треба пріоритезувати подолання корупції в судовій системі. Кілька тижнів тому ми бачили останню реалізацію   НАБУ — затримання на величезному хабарі колишнього голови Верховного Суду України також зі спробою вплинути на формування ВККС, що завдяки антикорупційним органам було зірвано», — зазначила політикиня.

На її переконання, чиновники почали боятися брати хабарі, раніше вони це робили, бо не боялися відповідальності.

«Для того, щоб чиновники боялися відповідальності, необхідно повернути обов’язкове подання декларацій і повернути повноваження НАЗК перевіряти ці декларації. Потрібні реальні перевірки, а у випадках, коли ідентифікуються ознаки корупції, має наставати реальна відповідальність», — наголосила народна депутатка.

Вона додала, що у процесі відновлення декларування важливо не загубити обов’язкові перевірки декларацій та жоден компонент відповідальності за неправдиве декларування.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua