Нещодавно, за підсумками 13-го засідання Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн», очільник Пентагону США Ллойд Остін заявив, що союзники і дбають про забезпечення нагальних потреб України, і реагують на мінливу ситуацію на полі бою, і підтримують довгострокову обороноздатність нашої держави.

Щодо забезпечення Києва військовою технікою, необхідною для опору російському агресору й контрнаступу, важливо переконатися, що українці мають можливості відновити пошкоджену техніку, відремонтувати її і відправити знову на передову, зазначив міністр оборони США.

Сьогодні наше військо має у своєму арсеналі чимало різних типів озброєння західного виробництва: від броньованих автомобілів, БТР, БМП і до танків та САУ. Отож питання ремонту є одним з надважливих у контексті експлуатації цих систем. Про це в інтерв’ю АрміяInform розповів заступник очільника МОУ Володимир Гаврилов.

За його словами, вдалося організувати ефективну співпрацю з країнами-постачальниками техніки і з її виробниками у питаннях ремонту. Умовно цей процес можна розділити на три частини: постачання запасних частин, підготовка фахівців і організація ремонту ОВТ. Він проводиться в Україні, однак у найскладніших випадках техніку евакуюють уже за кордон.

Проте в умовах активних бойових дій ці процеси потребують мінімізації. Тому впроваджено інноваційні програми, які мають зменшити час на замовлення і постачання запчастин для західного озброєння та військової техніки.

«Скажу більше, окремі закордонні компанії-виробники відкривають свої представництва на території України. Окрім техніки та запчастин, вони передають і технічну документацію на свої вироби», — каже представник Міноборони.

Для ілюстрації згадаємо, що свій офіс в Україні відкриває оборонний гігант BAE Systems, який планує розгорнути потужності з ремонту та виробництва ОВТ. А ще у наш ОПК зайшла німецька компанія Rheinmetall, створивши разом з ДК «Укроборонпром» спільне підприємство у бронетанковій сфері, передусім для ремонту та обслуговування техніки.

До того ж найближчим часом ще можливі контракти із західними виробниками озброєння та військової техніки щодо відкриття потужностей безпосередньо в Україні. Такі переговори ведуться з Німеччиною, Італією, Францією та країнами Східної Європи. Про це повідомив заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Сергій Боєв в інтерв’ю Reuters.

«Деякі компанії кажуть, що готові прийти, інвестувати й виробляти безпілотники», — зазначив він. Боєв впевнений, що український уряд запропонує істотну підтримку виробникам БПЛА.

До речі, турецька компанія Baykar також продовжує реалізацію свого плану зі створення в Україні наукового та виробничого центру.