«Прозоре та розумне використання прямої бюджетної підтримки постійно у фокусі наших партнерів. Тому ми говорили про повноваження та ефективність Рахункової палати України і створення парламентського бюджетного офісу, над яким ми працюємо в Комітеті з питань бюджету», — зазначила за підсумками цієї зустрічі Роксолана Підласа, додавши, що USAID разом з GAO (Рахунковою палатою США) започаткували новий проект допомоги для зміцнення Рахункової палати України, зокрема, щодо підвищення якості проведення аудитів.

«Але цього, на жаль, недостатньо. Рекомендації Європейської комісії стосовно імплементації глави 32 acquis «Фінансовий контроль» чітко вказують на недоліки в українській системі аудиту: обмеженість повноважень Рахункової палати, відсутність уніфікованих методик здійснення аудиту, та найголовніше — маленький вплив роботи Рахункової палати на фактичне використання коштів», — сказала голова комітету, зауваживши, що деякі з цих недоліків можна усунути змінами до закону про Рахункову палату, які країни G7 включають до широкого переліку пріоритетних реформ, а деякі, як, наприклад, контроль за використанням коштів місцевих бюджетів, ймовірно потребуватимуть змін до Конституції, які нині неможливі.

У будь-якому разі найближчим часом реформа Рахункової палати потребуватиме дедалі більшої уваги Верховної Ради. Адже Україна зацікавлена в тому, щоб наші міжнародні партнери мали належну довіру до якості проведеного аудиту використання бюджетних коштів.

ДО РЕЧІ

Станом на середину червня до загального фонду державного бюджету від міжнародних партнерів надійшло 19,8 мільярда доларів (або 723,7 мільярда гривень). Тож зовнішні ресурси становлять 48,9 відсотка від усіх ресурсів загального фонду, які держава акумулювала за перші п’ять місяців цього року. Внутрішні ресурси (включно з розміщенням військових облігацій) становлять 51,1 відсотка.

Фото зі сторінки Роксолани Підласої у Фейсбуці.