Це передбачає підтриманий під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій проект внесення змін до постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України» (щодо уточнення основних завдань слідчої комісії, № 9120), поданий народними депутатами Анатолієм Гуньком, Сергієм Литвиненком, Валерієм Гнатенком, Олександром Салійчуком та групою інших парламентаріїв.

Парламентарії пропонують вивчити факти корупції та неефективного управління майном не лише на державних підприємствах, в установах та організаціях НААН, а й на підприємствах аграрного сектору, що були передані урядом Фонду державного майна (ФДМУ). На думку авторів проекту постанови, це необхідно у зв’язку з виявленими Рахунковою палатою кричущими недоліками у діяльності ФДМУ в цій сфері. Зокрема, цілісні (єдині) майнові комплекси державних підприємств передано без інвентаризації державного майна, а також відсутні відомості щодо складу цих майнових комплексів (загальна площа будівель та земельних ділянок, вартість основних фондів) в актах приймання-передачі більшості державних підприємств.

«ТСК запропонувала внести зміни до самої постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії шляхом розширення основних її завдань для того, щоб вони мали можливість перевірити ще й ефективність управління державними підприємствами, які були передані до сфери управління Фонду держмайна», — зазначив народний депутат Валерій Колюх. Після обговорення члени комітету рекомендували Верховній Раді підтримати проект постанови № 9120 за основу та в цілому.

Також члени комітету рекомендували парламенту підтримати в першому читанні проекти законів про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо діяльності авіації Міністерства внутрішніх справ України 
(№ 9258) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку із запровадженням акцизного податку на води, включно з мінеральними та газованими, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин (№ 9033-1).

Ще один законопроект, який комітетом пропонується підтримати у першому читанні, стосується цивільного захисту населення. Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян (№ 9274) має визначити повноваження органів державної влади у сфері цивільного захисту та завдання єдиної державної системи цивільного захисту в особливий та відбудовчий періоди. Крім того, він передбачає удосконалення заходів щодо створення фонду захисних споруд цивільного захисту та укриття у ньому населення, організації та проведення евакуації, заходів хімічного та радіаційного захисту, підготовки органів управління та сил цивільного захисту, навчання населення, забезпечення пожежної та техногенної безпеки тощо.