Під час робочої поїздки до Херсона Спікер Парламенту України долучився до засідання штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної з підривом російською федерацією греблі Каховської ГЕС. Обговорили поточний стан відновлення водо-, газо-, електропостачання, екологічну ситуацію, рівень підтоплень і ліквідацію наслідків підтоплень, повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради України.
Водночас учасники засідання штабу порушили питання забезпечення продуктами харчування та питною водою мешканців громад і населених пунктів.

«Нагальним на сьогодні залишається — механізм відшкодування компенсації за пошкоджене й зруйноване майно та подальша відбудова», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Руслан Стефанчук водночас зазначив, що Верховна Рада України готова оперативно розглянути законодавчі ініціативи, які допоможуть регіону відновитись якнайшвидше: «У спільній комунікації з Херсонською ОВА працюватимемо у цьому напрямі».

Голова Верховної Ради України разом з начальником Миколаївської ОВА Віталієм Кімом провів нараду з представниками сил безпеки та оборони у Миколаївській області. До наради також долучилися народні депутати України Роман Костенко та Олександр Пасічний.

«Головна увага — ліквідації наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС, екологічній ситуації, допомозі постраждалим мешканцям», — наголосив Спікер Парламенту України, висловивши вдячність місцевій владі за цілодобову роботу.

Віталій Кім поінформував про ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної з підривом російськими окупантами греблі Каховської ГЕС. За його словами, у результаті підняття рівня води на Миколаївщині було підтоплено 540 будинків. Наразі вода повністю відійшла.

«Миколаївщина гідно вистояла завдяки людям, які прийшли на допомогу одне одному. Ми подолали наслідки теракту, проте залишилися екологічні проблеми, які, на жаль, матимуть тривалий вплив на нашу область. Що стосується допомоги евакуйованим з підтоплених населених пунктів Херсонщини, то для них у Миколаєві було розгорнуто два приймальних пункти, де їм надавалася всебічна допомога — від фінансової та психологічної до гуманітарної», — розповів начальник ОВА.

Також він додав, що критичним є питання відновлення робочих місць та економіки регіону. Проблемою бізнесу залишається те, що не працюють порти, робота яких становила 30—40 відсотків економіки області. Разом з тим 12 найбільших підприємств аграрного сектору пошкоджені або зруйновані внаслідок обстрілів зі сторони військових рф.

Насамкінець Руслан Стефанчук зустрівся з рятувальниками ДСНС та подякував їм за професійні дії під час ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС. А також вручив Грамоти Верховної Ради України 20 надзвичайникам Херсонської та Миколаївської областей, які нині, з постійним ризиком для життя, допомагають мирним мешканцям.

«Українські рятувальники. Мужні, відважні та самовіддані. Ті, хто з перших секунд страшної трагедії, яку скоїла росія, підриву дамби Каховської ГЕС, проявили високий професіоналізм, ліквідовуючи наслідки руйнування гідроелектростанції. російські терористи не перестають обстрілювати регіон. Та попри величезний ризик, працівники ДСНС України виконують свій обов’язок, ліквідовують наслідки катастрофи і продовжують рятувати мирних мешканців. Дякую за щоденну роботу в надскладних умовах», — сказав Голова Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Верховної Ради України у Фейсбуці.