У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС днями відбулася зустріч з головою Комітету з європейських справ Національної асамблеї Франції П’єром-Александром Англадом (на знімку в центрі), який є автором резолюції французького Парламенту на підтримку України.

Співрозмовники обговорили останні події в Україні, а також найближчі плани. Йшлося, зокрема, і про контрнаступ, на який наразі покладено багато сподівань не тільки українців, а й наших партнерів. Голова комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила під час зустрічі, що не слід недооцінювати агресора.

«Агресор не відмовиться від тактики терору з повітря. І, попри те, що росіян не треба недооцінювати (у них кількісно велика армія, багато зброї, вони мають можливість і далі її виробляти), маємо спільно дати їм зрозуміти, що не зупинять нас, руйнуючи наші міста та енергетичну інфраструктуру», — зазначила вона у розповіді про зустріч у Фейсбуці.

«Нам потрібно більше систем ППО, більше снарядів, більше інструментів, а паралельно — полагодити пошкоджену раніше енергетичну інфраструктуру до початку наступного опалювального сезону», — наголосила голова комітету.

Окрім того, Україні потрібен дуже чіткий сигнал про приєднання до НАТО вже на Вільнюському саміті наступного місяця.

«Ми маємо піти таким самим шляхом, яким до Альянсу йшла Фінляндія і зараз продовжує йти Швеція. Ми розуміємо, що Україна не може приєднатися до НАТО, поки не закінчиться війна. Але ми також розуміємо, що росія використовуватиме це, щоб затягувати війну. І що сильніший меседж Україна отримає на Вільнюському саміті, то краще це буде не лише для України, а й для безпеки всієї Європи», — зазначила народна депутатка.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила занепокоєна повільною реакцією світу на жахливий злочин, який рф вчинила на Каховській ГЕС. «Не бачу конкретних кроків Заходу у відповідь на це», — заявила вона.

«Масштаби цього екологічного злочину, цієї рукотворної гуманітарної катастрофи, на мою думку, співмірні з використанням тактичної ядерної зброї. Але я не бачу конкретних кроків Заходу у відповідь на цей злочин. Ми звернулися до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України із проханням надати список усіх збитків, які вже можна порахувати на цей момент, але, думаю, усі масштаби трагедії ми поки що осягнути не можемо», — сказала голова комітету.

Секретар комітету Валентин Наливайченко також нагадав французькому колезі про численні злочини російських окупантів в Україні. Він звернувся з проханням працювати над створенням Спеціального міжнародного трибуналу, який має притягнути до відповідальності керівництво рф за злочин агресії в Україні, а також усіх винних у воєнних злочинах на території нашої країни, йдеться на сайті комітету.

Фото зі сторінки Іванни Климпуш-Цинцадзе у Фейсбуці.