Комітет з питань бюджету рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік» (щодо використання коштів Державного фонду регіонального розвитку, № 9165). В оновленій редакції цього документа пропонується переспрямувати з цього фонду два мільярди гривень на підвищення обороноздатності країни.

«Зваживши на те, що Верховна Рада досі не ухвалила законопроект № 9165 в цілому через велику кількість поправок, а до кінця року залишається замало часу для повноцінної реалізації регіональних інфраструктурних проектів, ми внесли пропозицію щодо спрямування коштів Державного фонду регіонального розвитку на потреби Збройних Сил України, а саме на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання», — зазначила голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа, додавши, що вважає доцільним акумулювати всі можливі ресурси для відсічі збройної агресії рф. Водночас для потреб відбудови у Держфонді ліквідації наслідків збройної агресії залишається 38,3 мільярда гривень, повідомили у комітеті.

Також комітет рекомендував Верховній Раді підтримати в першому читанні законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості, № 9346-1). За словами Роксолани Підласої, ці зміни дають змогу виконати два структурні маяки Міжнародного валютного фонду, а також створюють передумови, щоб Міністерство фінансів виконало третій маяк — щодо ухвалення Середньострокової стратегії управління державним боргом.

Зазначимо, що законопроект № 9346-1, авторства народних депутатів Роксолани Підласої, Юрія Кузбита та Олени Копанчук, розроблено як альтернативний до підготовленого в рамках продовження співпраці із Міжнародним валютним фондом урядового законопроекту № 9346.

Проект закону № 9346-1, зокрема, спрямовано на виконання визначених у Меморандумі з МВФ зобов’язань щодо подання до парламенту законопроекту, який передбачає:

- відновлення та посилення статті 52 Бюджетного кодексу з метою обмеження внесення змін до закону про державний бюджет;

- скасування з січня 2024 року норми про призупинення підготовки Бюджетної декларації;

- відновлення дії статей Бюджетного кодексу, якими встановлюються ліміти на надання державних гарантій з чіткими критеріями для такого надання.

Бюджетний комітет погодив виділення коштів із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії: 6,6 мільярда гривень субвенції на будівництво для ліквідації наслідків збройної агресії пропонується спрямувати місцевим бюджетам у Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській та Херсонській областях, 980,9 мільйона гривень — Херсонській обласній військовій адміністрації для відновлення пошкодженого та зруйнованого житла внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС та 10 мільярдів гривень — на заходи із захисту об’єктів паливно-енергетичного сектору критичної інфраструктури.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.