Під час засідання було розглянуто питання стану споруд цивільного захисту, прискорення судової реформи та подальших кроків у напрямі набуття Україною членства у Європейському Союзі.

Із доповідями щодо прискорення судової реформи в Україні та подолання проявів корупції в системі правосуддя виступили Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов та віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

За результатами розгляду питання РНБО звернулася до суб’єктів законодавчої ініціативи щодо необхідності посилення кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення у сфері правосуддя, передбачивши позбавлення волі на строк від 10 до 15 років із конфіскацією майна, посилення ролі інституту суду присяжних і розширення випадків його застосування та посилення перевірки суддів, зокрема з використанням детектора брехні.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, коментуючи у Фейсбуці рішення Ради національної безпеки і оборони щодо посилення відповідальності за корупцію у системі правосуддя, підкреслив: «Сьогодні абсолютно всі погоджуються, що незалежна, ефективна, доступна та відповідальна судова влада — це та влада, якій довіряє суспільство. І такі явища, як «хабарі» й «корупція» мають бути назавжди викорінені, особливо у судовій владі. Це запит суспільства, це вимога європейських партнерів, це обов’язок держави мати прозору судову систему».

Руслан Стефанчук поінформував, що РНБО за підсумками засідання ініціювала низку законодавчих ініціатив, зокрема, щодо внесення змін до Кримінального кодексу України у частині посилення кримінальної відповідальності за корупційні кримінальні правопорушення у сфері правосуддя, передбачивши покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років із конфіскацією майна.

Крім того, за словами Голови Парламенту, також йдеться про зміни до законів «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Вищу раду правосуддя» щодо: проведення Вищою радою правосуддя перевірки всіх суддів Верховного Суду на предмет можливого скоєння ними дисциплінарних проступків або грубого чи систематичного нехтування обов’язками судді, підтвердження законності джерел походження майна; удосконалення порядку обрання суддів Верховного Суду до Великої Палати Верховного Суду та запровадження механізму їх відкликання зборами суддів відповідних касаційних суддів; проведення, за рішенням ВРП, перевірки на предмет можливого скоєння дисциплінарних проступків, підтвердження законності джерел походження майна всіх суддів відповідного суду, у разі повідомлення одному із суддів цього суду про підозру в отриманні неправомірної вигоди.

«Ці заходи спрямовані на посилення відповідальності за корупцію. Спрямовані на те, щоби цього явища просто не існувало», — наголосив Голова Верховної Ради.

Також члени РНБО заслухали доповіді міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка та міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна щодо оперативних обстежень захисних споруд цивільного захисту.

За результатами перевірки визнано незадовільною роботу із забезпечення готовності укриттів у Запорізькій, Сумській областях (зокрема в Конотопському районі), у Житомирському районі Житомирщини, Білоцерківському районі Київщини, а також у Києві, Херсоні, Чернігові, Харкові, Миколаєві, Одесі, Сумах, Дніпрі, Конотопі, Білій Церкві.

У зв’язку з цим Рада нацбезпеки і оборони доручила Кабінету Міністрів, обласним і місцевим органам влади вжити заходів для притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, які відповідають за утримання споруд цивільного захисту в тих населених пунктах, де їхній стан визнано незадовільним.

Уряду також доручено визначити захисні споруди, які мають стратегічне значення для захисту громадян і забезпечити проведення системних перевірок стану укриттів.

Крім того, РНБО доручила Кабінету Міністрів створити комісію на чолі з віце-прем’єр-міністром з відновлення України — міністром розвитку громад, територій та інфраструктури Олександром Кубраковим для перевірки стану мостових споруд.

Обласним адміністраціям спільно з органами місцевого самоврядування РНБО доручила привести у готовність наявні укриття, забезпечивши цілодобовий безперешкодний доступ до них. Також має бути передбачений онлайн-доступ до інформації про укриття, які працюють. Завданням місцевої влади є й нарощування фонду захисних споруд з метою забезпечення укриттями 100 відсотків жителів, зокрема, шляхом будівництва укриттів модульного типу та пристосування до цього споруд підземного простору.

Повний текст Указу Президента про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 червня 2023 року «Щодо результатів оперативних обстежень об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту та вирішення проблемних питань щодо укриття населення» читайте на сайті golos.com.ua.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина поінформувала членів Радбезу про подальші кроки, які необхідно зробити для забезпечення набуття Україною повноправного членства у Європейському Союзі.

РНБО рекомендувала Кабінету Міністрів та Верховній Раді прискорити розробку й ухвалення законодавчих актів, спрямованих на виконання рекомендацій, вказаних у висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство у ЄС.

Фото: rada.gov.ua